Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС наложи санкции на висши служители на руското военно разузнаване за разпространение на химическо оръжие

Москва обяви, че си запазва правото на ответни мерки

| обновено на 21.01.19 в 19:04
Снимка: архив

Ръководителят на руското Главно разузнавателно управление, неговият заместник и двама висши негови представители са включени в санкционния списък на ЕС за употреба и разпространение на химическо оръжие, реши Съветът на ЕС.

Това са вицеадмирал Игор Костюков и агентите Александър Мишкин и Анатолий Чепига, известни с фалшивите имена като Александър Петров и Руслан Боширов, които са обвинени за атаката срещу семейство Скрипал миналата година в Солсбъри.

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви:

“Убедена съм, че страните-членки взеха днешното решение на много твърда правна основа. Това е част от нашия сериозен ангажимент и решимост в борбата срещу разпространението не само на химическите оръжия, но и на оръжията за масово унищожение като цяло“.

За първи път ЕС наложи санкции за употреба и разпространение на химическо оръжие на 9 души и една организация на днешния Съвет „Външни работи“.

Освен на руснаците, санкции са наложени на петима сирийски граждани и на сирийска организация, отговорна за развитието и производството на химически оръжия.

В средата на октомври Съветът прие нов режим на ограничителни мерки срещу използването и разпространението на химическо оръжие, който му позволява да налага санкции на хора и организации, които участват в разработването и използването му навсякъде по света, независимо от тяхната националност и местоположение.

Русия си запазва правото да предприеме ответни мерки във връзка с решението на Европейския съюз да наложи санкции на руски граждани заради случая „Скрипал“.

„Предявяването на обвинения срещу Русия и наши граждани по делото „Скрипал“ не издържа на критики“, заяви руското външно министерството в разпространен днес коментар. „Запазваме си правото на ответни мерки по отношение на тези неприятелски действия“, каза ведомството.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!