Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В гръцкия парламент продължават дебатите по Преспанското споразумение

Късно в четвъртък ще се проведе решаващият вот в Атина

| обновено на 21.01.19 в 19:25
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас по време на речта си в парламента преди вота на доверие.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В комисията по външна политика в гръцкия парламент продължават разгорещените дебати по Преспанското споразумение със Скопие. Опозицията настоява за незабавното провеждане на референдум, а управляващите от СИРИЗА заявиха, че имат необходимата парламентарна подкрепа и Договорът ще бъде ратифициран.

В атмосфера на пълна поляризация текат дебатите в парламентарната комисия по външна политика. Депутатите от СИРИЗА нямат мнозинство и очакват подкрепа отново от независими народни представители. Опозицията единодушно настоява да се отхвърли споразумението и да се проведе референдум.

Депутатите призоваха бившия министър на външните работи Кодзиас, подписал договора, да се яви пред комисията. Обвиняват го, че е водил преговори без да информира в детайли опозицията.

Според парламентарния правилник утре на второ заседание комисията ще реши, дали договорът със Скопие ще бъде допуснат за гласуване.

СИРИЗА очаква поне 6 независими народни представители  да подкрепят споразумението.

Късно в четвъртък ще се проведе решаващият вот в Атина. Организаторите на протестите отново призовават за демонстрация пред парламента в деня на вота.

Днес започна обсъждането в парламентарните комисии в Атина на Договора от Преспа. До края на седмицата той трябва да бъде гласуван от депутатите. Първо той ще мине през Парламентарната комисия по отбрана и външни работи, където трябва да получи одобрението на депутатите.

По-рано опозицията обвини правителството в използване на сълзотворен газ вчера на митинга срещу мирна демонстрация и поиска оставката на министри.

Думата "Македония" раздели гърците. Прегрупират се и силите в парламента. Депутатите от опозицията, които са склонни да подкрепят договора, са изключени от партиите. Остри дебати се водят в медиите.

Организаторите на митинга в Атина, както и опозицията, критикуват ръководството на полицията за сблъсъците пред парламента вчера, където сред ранените има и 25 полицаи. Според вестник "Авги" организирани групи анархисти са нападнали охраната на парламента.

"Иефимерида " подчертава гневът на гърците за сълзотворния газ срещу деца и възрастни хора. "Прото тема" съобщава - "полицията се предаде на шепа анархисти".

От своя страна опозицията настоя за оставката на двама министри във връзка със случилото се вчера на митинга. Депутати от СИРИЗА пък заявиха, че имат достатъчна подкрепа, за да се ратифицира споразумението със Скопие

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени