Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на родилната помощ, известен като Бабинден, по стар стил

Снимка: Радио ВИДИН

Отбелязваме Деня на родилната помощ, известен като Бабинден. Празникът, посветен на всички специалисти, които помагат при раждането на дете, ще бъде отбелязан в много болници в страната. На церемония в "Майчин дом" ще бъдат отличени с най-високото признание на болницата един изявен лекар и един акушер с особен принос за професията.

Повече акушерки и повече бебета за България си пожелават и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Деня на родилната помощ. Оттам отчитат, че в момента у нас работят 3578 акушерки, което е наполовината от нуждите на здравните заведения у нас. Във връзка с празника, ръководството на БАПЗГ предоставя на акушерките в цялата страна безплатен курс за дистанционно продължаващо обучение. 

Със затруднения и липса на неонатолози посрещат празника на родилната помощ в ямболското акушеро-гинекологично отделение.

През миналата година в Ямболската болница са проплакали 418 деца -  двайсетина повече от предходната, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Панайот Диманов. Това обаче е единствената добра новина: "Тук раждат най-тежките случаи. С усложнение, в тежко състояние, родилката не може да отиде някъде другаде и идва тук. Най-тежките са тук. Другите са планови раждания, които си ходят в другите градове".

Само двама са гинеколозите в отделението: "Неонатолози нямаме и просто ми е много притеснено и не знам какво ще стане, а пък и в града няма друга болница за раждания".

Повече от 10 години родилките от Ямбол предпочитат да раждат в Сливен, Стара Загора и Бургас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна