Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Вулджев: Законът за горивата трябва да се промени, проблемите идват от този за акцизите

Снимка: БГНЕС

Логично е Законът за горивата да се върне за поправка, но проблемите се коренят в Закона за акцизите, изказа мнение пред БНР икономическият анализатор от Експертния клуб за икономика и политика Георги Вулджев.

„Законът има много големи проблеми. Съгласен съм с критиките на малките търговци, че тези финансови изисквания, които се завишават за малките търговци, са ненужни. Особено в сектора на горивата в България, където по принцип имаме проблеми с конкуренцията, добавянето и завишаването на подобни изисквания само ще влоши ситуацията и ще навреди в крайна сметка не само на самите малки търговци, но и на потребителите, защото ще направи цените на пазара по-малко гъвкави“, обясни той в предаването „Преди всички“.

Според него начинът, по който се прави опит да се приравнят правилата за всички, ще направи така, че голяма част от пазара ще бъде „избутана“:

„Създават се правила от големите, които са удобни за тях, които приравняват правилата, но го правят към техния стандарт, което вреди на малките производители. По-логично е правилата и за големите да бъдат приравнени до нивото на малките, за да не се случва така, че да се ограничава конкуренцията. Т.е. не да се налагат нови правила, а по-скоро да се съкращават“.

Икономистът подчерта, че проблемът на пазара не е концентриран в Закона за горивата, а по-скоро той е в Закона за акцизите и данъчните складове. Там са основните проблеми, които водят до всички съмнения за монопол на пазара и проблеми с цените, добави той. По думите му недоволството и протестите в тази насока са именно в Закона за акцизите. Регулациите в Закона за горивата не са толкова важни, но те само ще утежнят положението, смята Вулджев.

Според него от икономическа гледна точка има много неадекватни точки в Закона за горивата. По думите му те вървят против здравата икономическа логика. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени