Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топспециалисти по роботизирана хирургия идват през септември у нас

Страната ни ще домакинства форум, посветен на хирургията на бъдещето

За първи път България ще бъде домакин на конференция по роботизирана хирургия на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. Научният форум ще се проведе под патронажа на плевенския Медицински университет от 26 до 28 септември. Самата конференция ще започне ден по-рано с предконгресен курс в Плевен.

Ректорът на университета проф. д-р Славчо Томов сравнява домакинството с това на Олимпийски игри. „Дори за нас е нещо още по-сериозно, но съизмеримо с едно такова домакинство“.

Една от изненадите ще бъде хирургията на живо. „Ще бъде предавана роботизирана операция от едната от университетските болници в Плевен директно в Аулата на Софийския университет, в реално време в 3D формат”, поясни Томов в предаването "Преди всички".

В конференцията ще участват световно признати имена в роботизираната хирургия. „Ще бъдат обучени и сертифицирани лекари специалисти по гинекология и минимална инвазивна хирургия от цяла Европа и от региона“, поясни проф. Томов.

Той очерта сред темите на конференцията тенденциите за въвличането на изкуствения интелект в роботизираната хирургия и в медицината въобще, както и въвличането и на съвсем нови технологии, свързани с 3D принтирането и биопринтирането за създаване на модели за обучение по минимално инвазивна и роботизирана хирургия.

Проф. Славчо Томов е категоричен, че освен опит, познания и умения за работа в екип, лекарят, който се занимава с роботизирана хирургия, трябва да притежава и чисто философските човешки качества: „Да бъде добър като човек, да гледа на пациента не като обект, върху който трябва да приложи някакъв метод на лечение, да гледа на пациента като личност, да му бъде споделена една добра дума, да му бъде вдъхнат оптимизъм и доверие, за да може да има добър краен резултат намесата и подходът, който ние ще изберем. Всеки лекар трябва да бъде добър психолог, много добър лечител, но той трябва да бъде добър човек преди всичко“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна