Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акушерите в Пазарджик: Държавата да спре раждането на деца от деца

2
Снимка: Гео Калев, Столична община

Държавните институции да прекъснат тенденцията „деца раждат деца“. Такъв апел отправиха акушерите в Пазарджик в Деня на родилната помощ.

В многопрофилната болница в града през последните месеци е отчетен негативен рекорд – недоносените бебета бяха 4 пъти повече от нормално родените.

Поради обявената грипна епидемия болниците в Пазарджик отмениха предвидените за днешния ден празненства. Акушерите и лекарите ще отбележат повода в тесен кръг. Използват го за равносметка за свършеното.

Според ръководителя на неонатологичното отделение д-р Здравка Пиронова, големият брой на недоносените бебета се дължи на тенденцията „деца раждат деца“. Първото бебе в Пазарджик за 2019 беше родено от 15-годишната Мария, като това е второто й дете.

„Това не е правилно да се случва в 21-ви век“, смята Пиронова, според която държавата трябва да забрани такива раждания.

„Съответно да има наказания, ако не за малолетното дете, то за неговите родители. Те активно участват в тази ситуация. Нашето отделение е тежко, защото е свързано с интензивни грижи. Такива деца имат нужда от специфични грижи, по-дълъг престой в болницата, голям разход са. Грижите за тях са свързани със специализация, разгъване на белия му дроб, лечение на много инфекции, прослядяване в бъдеще“, обясни д-р Пиронова.

Тя обърна внимание и на друг голям проблем на акушерството в Пазарджик – апаратура има, хора – не. Това се дължи на ниските заплати в болницата. За справяне с проблема има програми за наемане и подпомагане на обучението на млади кадри.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени