Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нишикори направи обрат от 0-2, Пуй на първи четвъртфинал в Шлема

Нишикори надделя след повече от 5 часа игра.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японецът Кей Нишикори се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия за четвърти път в кариерата си, след като победи 23-ия поставен Пабло Кареньо Буста след обрат от 0-2 сета с 6:7(8), 4:6, 7:6(4), 6:4, 7:6(8) в най-дългия мач от началото на турнира, продължил 5:06 часа.

Двамата тенисисти предложиха страхотна битка с много драма и обрати в двубой, продължил пет часа и пет минути и решен след нововъведения в Мелбърн дълъг тайбрек в петия сет. След размяна на общо четири пробива в първата част, испанецът успя да се наложи в оспорвания тайбрек с 10:8, за да дръпне в резултата, след което постигна единствения пробив във втората част и се доближи на един сет от успеха. В третата част двамата си размениха по един пробив, преди да влязат в нов тайбрек, но този път Нишикори се наложи със 7:4.

Осмият поставен азиатец бе по-агресивен в четвъртия сет и успя да го вземе с 6:4, за да вкара мача в решаващ пети сет. В него осмият поставен в схемата Нишикори поведе с пробив, но Кареньо Буста го върна и в крайна сметка се стигна до дълъг тайбрек. Испанецът водеше през цялото време, като ключовият момент дойде при 8:5 в негова полза, когато той поиска една точка да бъде преиграна заради грешно отсъждане на съдията на линията, но арбитърът на стола даде точката в полза на Нишикори. Това разклати Кареньо Буста и съперникът му спечели следващите четири точки, за да стигне до крайния успех с 10:8.

Кареньо Буста бе бесен на съдията след края на срещата и напусна кортове с крясъци, а Нишикори продължава напред и ще чака световния номер 1 Новак Джокович или руснака Даниил Медведев на четвъртфиналите. 

Преди това Люка Пуй достигна за първи път в кариерата си до четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис.

24-годишният французин  победи номер 11-ия поставен Борна Чорич (Хърватия) с 6:7(4), 6:4, 7:5, 7:6(2) за 3:15 часа.
Люка Пуй е на първи четвъртфинал в турнирите от Големия шлем.

Французинът, ийто треньор е Амели Моресмо, загуби първия сет след тайбрек, но направи по един пробив в следващите две части и стигна до обрат. 

В четвъртия сет Пуй поведе с 3:1, но Чорич изравни след пробив 4:4. В тайбрека французинът доминираше и след 7:2 точки затвори мача.

На четвъртфиналите Пуй ще играе срещу 16-ия поставен Милош Раонич (Канада), който елиминира номер 4 Зверев (Германия) с 6:1, 6:1, 7:6(5).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!