Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тонислав Христов: Премиера на "Сънданс" създава големи очаквания от теб като творец

Тонислав Христов

Много по-лесно е финансиране за документално кино да се намери във Финландия, изтъкна в предаването „12+3“ режисьорът Тонислав Христов.

Неговият нов документален филм „Тайният живот на Вера“ след дни ще бъде представен на фестивала „Сънданс“ – един от най-значимите форуми за кино в световен мащаб. Това е втори филм на Христов там, след като в програмата през 2017-а беше включена предишната му лента – "Пощальонът".

„Тайният живот на Вера“ разказва за млада финландска жена, с която Христов се запознава преди 6 или 7 години.  

„Заинтересува ме нейното хоби – LARP-инг. Live action role playing – ролеви игри с живи хора. И в България се практикуват. Този, който снимахме в Полша, включваше 500 души, фенове на Хари Потър, които се събират в един замък и започват да живеят като герои от филма. Те имат подготвени сценарии. Случва се 3 пъти годишно – героите на хората се развиват в рамките на играта, имат свой живот, семейства и т.н.“, разказа Христов.

Влизането в роля помага на Вера да преодолее травма от детството, свързана с факта, че баща ѝ е бил алкохолик.  

„Цял живот се бори с това. Във филма разказва как тези игри са ѝ помогнали да се срещне с баща си, който не е виждала от години, и да пребори демоните в себе си. Нейните герои в игрите са силни жени, които взимат всичко в свои ръце и се борят с демони, мутанти. Силата, която взима от тях, влиза в практика в реалния ѝ живот, с хората около нея“, допълва режисьорът.

„Живял съм 15 години във Финландия и е много по-лесно да убедиш хората тук в това да ти дадат пари (за кино), отколкото в България. Киното във Финландия се финансира от лотарията и има доста повече пари. По-лесно е да се експериментира и да се правят опити. Затова и се правят повече филми като цяло“, разказа още Христов.

Той допълни, че представяне на „Сънданс“, който е в Топ 5 на световните кинофестивали, поставя твореца на радара в индустрията и създава големи очаквания към него.

В България „Тайният живот на Вера“ ще бъде представен на пролетния „София филм фест“.

Подробности чуйте в прикачения файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна