Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракалът, който се разходи в Кършияка, е стар познайник на Зоокомплекса

Каракал се разходи по покривите на ул. „Ибър“ в Пловдив и стана зооновина номер едно в социалните мрежи. Дивото животно е от семейство котки, прилича на рис и не е безопасно, твърдят специалистите. Пловдивският екземпляр се оказа домашен любимец, вероятно избягал от вкъщи и след шума в медиите – прибран от стопанина си.


Разходката на дивата котка около 8.30 сутринта е запечатана в клип и снимки, които обикалят социалните мрежи. Следва реакция на отдел „Екология“ на общината и на Зооветеринария комплекс, каза директорът му Георги Божев. Гонка няма, защото около 10.30 часа, по разказите на съседите от близките магазини, собственикът го е прибрал.

Снимка

Самият собственик обаче е нeизвестен. Очевидно e познат на съседите, които обаче не го назовават.

Така и адресът на животното остава неизвестен, въпреки че това не е първата му разходка, смутила квартала.

През месец октомври зооветeринарите дори успяват да го заловят и упоят, но преди да го приберат в суматохата собственикът бързо го прибира и каракалът пак изчезва без следа. До днес.

"В момента той не застрашава никого", категорично твърди Георги Божев, но с едно наум заради природата му.

Това е диво животно, хищник, известно е като пустинен рис. Ловува през нощта. Основната му плячка са зайци, птици, гризачи. 

Не е лесно, защото няма регистрация за този вид диви котки.

РИОСВ издирва собственика на каракала. Пред Радио Пловдив директорът на инспекцията Стефан Шилев припомни, че притежанието, придобиването и отглеждането на диви животни е забранено. При установяването му глобата, която ще бъде наложена е между 2 и 3 хиляди лева по Закона за защита на животните. Не може да са се държи диво животно в домашни условия, защото те не са подходящи за него. Освен това при нашите географски ширини,  то не може да се развива нормално. Гражданите са длъжни да сигнализират на полиция, на РИОСВ и други компетентни институции, ако видят диво животно. То трябва да бъде в спасителен център или в зоологическа градина. Всичко друго е в нарушение на Закона. 

Шилев призова хората да предоставят информацията, която имат, за да се приключи случаят по- бързо.


Това е поредно доказателство, че ние живеем в държава на абсурдите, защото отглеждането на такъв вид котки е абсолютно забранено от законодателството, заяви Явор Гечев – от Фондация „Четири лапи“.

Не мога да си обясня, как се стига дотам, че някой си взима такова животно в апартамента, то бяга, знае се, че съществува такова животно и че съответният компетентен орган в лицето на  РИОСВ не е направил нищо за прилагане на законодателството.

Гечев подчерта, че чл. 21 от Закона за защита на животните забранява отглеждането на диви котки извън зоопаркове или спасителни центрове.

Санкцията за нарушения е отнемане на животното в полза на държавата и глоба между 2 и 3 хиляди лева. Въпросът е защо това не е направено дасега.

Не съм сигурен, дали това не е същия каракал, който обикаля и улиците на София на каишка. Имаше много снимки на живтното как го разхождат на каишка през миналия октомври на Витоша, на летището, подадохме тогава сигнал до министър Нено Димов, но още нямаме отговор. Явно е, че чиновниците в министерството не се интересуват от нашите сигнали.

Това обаче не е прецедент. В началото на новия век беше много модерно хората да отглеждат тигри и лъвове, направихме няколко съвместни акции през 2010-2012 г. с МОСВ, на които тези животни бяха конфискувани  от частно отглеждане и настанени в спасителни центрове и зоопаркове.

 Учуден бях, когато разбрах, че  една голяма част от големите котки в столичния зоопарк са конфискувани от хора именно при такива акции и впоследствие са настанени в зоопарка.  

Така че прецедент има, успешно е прилагано законодателството, но защо в момента това Правителство и този екип на МОСВ не желае да направи това, за мене е една загадка.

Чуйте интервюто от звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!