Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП остави отворена петицията на българите срещу двойния стандарт на храните в ЕС

| обновено на 22.01.19 в 14:43
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент (ЕП) остави отворена петицията на българските граждани срещу двойния стандарт на храните в Европейския съюз. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова, след като беше изслушана от комисията по петициите.

"Комисията по петициите прие за абсолютно основателна внесената от нас петиция, остави я отворена, за да може Европейският парламент да следи и да наблюдава този процес до окончателното приключване с обидната практика на двойните стандарти при храните. Убедена съм, че до края на мандата на Европарламента ще има време тези промени, които да забранят двойните стандарти при храните, да бъдат окончателно гласувани, така че това ще бъде и огромна победа за България, за българските граждани, за българските институции".

Документът и инициативата бяха подкрепени от всички български евродепутати.

На въпрос дали има шансове промените в директивата за нелоялните търговски практики да бъдат приети по време на мандата на този Европейски парламент, който изтича през май, Манолова отговори:

"Аз съм оптимист, че тази тема ще намери своето законодателно решение още в рамките на този парламент. Мисля, че европейските институции не могат да си позволят тази практика да продължава, защото това руши доверието в Европейския съюз".

Омбудсманът беше сезирана от български майки, които установиха, че техните бебета консумират храни и напитки с по-ниско качество и в пъти по-висока цена. Срещу тази практика публично се обявиха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят по правосъдието и защитата на потребителите Вера Йоурова.

Пред БНР Манолова изрази очакване законодателната промяна да бъде приета до края на мандата на този Европейски парламент:

"Освен петицията на български граждани в Комисията по вътрешен пазар ще бъде обсъждан и гласуван потребителският пакет, част от който е проблемът с двойните стандарти при храните. Ще имам среща и с еврокомисаря Йоурова".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!