Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Меркел подписаха нов договор за приятелство между двете страни

| обновено на 22.01.19 в 12:10
Макрон и Меркел подписаха в Аахен новия договор за приятелство между двете страни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел подписаха в Аахен нов договор за приятелство между двете страни. Тясното сътрудничество между Берлин и Париж е в основата на ЕС, се казва в преамбюла на договора. 

Франция и Германия отново поемат водещата роля в ЕС - така политическите наблюдатели определят сключеното днес споразумение - продължение на Елисейския договор от 1963 г., сложил край на вековна вражда между двете съседни страни. Основните точки в новия договор са консултации по всички европейски и външнополитически теми преди разискването им от ЕС, засилване на сътрудничеството в НАТО и ООН, където Франция ще подкрепи Германия за постоянно членство в Съвета за сигурност, създаването на икономическа зона в пограничните райони. 

Договорът от Аахен е своеобразен отговор на канцлера Меркел на визията за бъдещето на ЕС, която очерта френският президент Макрон преди година и половина в речта си в Сорбоната. 

Засилването на тясното сътрудничество между Берлин и Париж е остро критикувано от опозицията в двете страни. Марин Льо Пен предупреди във видеообръщение, че Макрон е готов да дели членството на Франция в Съвета за сигурност с Германия. А крайнодясната „Алтернатива за Германия“ заяви, че финансовите дупки във Франция ще се запълват с немски пари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени