Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: Страхът от Брекзит без сделка е голям

Снимка: Иван Русланов, БНР

От една страна това е очаквано, въпреки голямата загуба. Имаше някакви подозрения, че Мей ще се опита още веднъж да прокара нейния план. От друга страна, това което стана вчера доста видно по време на дебатите след нейното изказване, е, че страхът за излизане без сделка е доста голям. И това вероятно би накарало много от депутатите да променят вижданията си, коменитра пред БНР Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика отхвърляните късно вреча от Мей призивите в Британския парламент за отлагане на излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Фактът, че няма план Б за мен говори, че самата Мей не е наясно за какъв тип изход в момента има мнозинство в парламента. И може би това е един от най-големите проблеми в целия процес. Тя се обърна твърде късно към парламента, за да потърси за какво има подкрепа и за какво няма, каза още Стефанов в интервю за предаването “Преди всички“.

Дали това може да доведе до вот на недоверие към правителството:

“За момента няма такива изгледи. Видяхте, че тя спечели няколко различни вота“, каза той.

Страхът за излизане без сделка става все по-голям. Мисля, че нито ще има сваляне на правителството, нито съпротивата ще бъде чак толкова голяма. В момента шансовете плана на Мей да бъде под някаква форма, с различни поправки, да мине е малко по-голям.

Стефанов коментира и вероятността за нов референдум:

“Според мен шансовете за този референдум не са се увеличили. Лейбъристите имат голямо желание да има такъв референдум, но аз не мисля, че в момента има мнозинство в парламента, което би гласувало такъв референдум“.

Ние много пъти сме говорили, че Брекзит е резултат от дезинформация, от недостатъчна информираност на гражданите. Но това не са основните фактори, които доведоха до Брекзит. Във Великобритания има добре разбирано от някои избиратели чувство на дезинтеграция от Европейски съюз, на по-голяма дистанция от политическата класа и това са основните неща, които доведоха до Брекзит. Има голям риск (нов референдум) да се изтълкува като сериозен опит за подмяна на мнението на гражданите.

Според него с пререгистрация на българските граждани е възможно да има проблеми:

“Вероятно ще има някакви проблеми, защото виждате, че целия Брекзит е доста неясен. Предполагам, че британската администрация е в ситуация, в която не знае какво точно трябва да прави, но съм уверен, че в края на процеса всичко ще бъде наред и за хората, които са решили да останат там“.

Той коментира и новината от Брюксел, че политиката на България, Кипър и Малта да продават гражданство на богаташи от трети страни, би могла да помага на чуждестранни организирани престъпни групи да проникнат в общността:

“Със сигурност България ще вземе мерки по този въпрос. Това е доста красноречив пример за проблемите, които имаме“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени