Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай одобри пет търговски марки на Иванка Тръмп точно преди новите търговски преговори със САЩ

Търговски марки, вариращи от слънчеви очила до брокерски услуги, бяха подадени за одобрения през 2016 и 2017 година

Иванка Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През настоящия месец китайското правителство е предоставило предварително одобрение на компанията на Иванка Тръмп за още пет търговски марки, като това идва в момент, когато администрацията на нейния баща - президента Доналд Тръмп - се опитва да отбележи напредък в търговските преговори с Китай.

Четири търговски марки, включително за центрове за детски грижи, за слънчеви очила и за сватбени рокли, бяха одобрени в неделя, съобщава агенция MarketWatch. Петата търговска марка, покриваща брокерски услуги, благотворителните фондации и услуги за оценка на изкуството, беше одобрена още на 6-и януари, според онлайн записи на търговските марки. Заявленията бяха подадени от компанията на Иванка Тръмп през 2016 и 2017 година и ако няма възражения, те ще бъдат финализирани след 90 дни.

Разширяващите се холдинги за интелектуална собственост на Иванка Тръмп отдавна повдигат етични съображения, особено в Китай, където съдилищата и бюрокрацията отразяват волята на управляващата Комунистическа партия, посочва агенцията и допълва, че на този етап няма коментари от страна на нейните китайски адвокати.

Критиците твърдят, че като питат дадено чуждестранно правителство за ценни права за интелектуална собственост, официалните представители на Белия дом могат да се окажат подложени на натиск в търговските преговори със съответното правителство и в конкретния случай - с властите в Пекин. Също така има опасения, че глобалното портфолио на търговските марки на семейството на американския президент ще отвори пътя за доходоносни бизнес възможности, след като Доналд Тръмп напусне офиса.

"Доста тревожно е, че Иванка Тръмп натрупва огромен брой чуждестранни търговски марки по време на работата ѝ в Белия дом, но особено тревожен е фактът, че тя е получила одобрение за един от благотворителните фондове от фондацията на името на нейния баща, където тя беше член на борда и беше принудена да напусне със скандал след разследване от прокуратурата в Ню Йорк, в което се посочиха многобройни законови нарушения”, заяви каза Джордан Либовиц, говорител на групата за наблюдение "Граждани за отговорност и етика" във Вашингтон.

Иванка Тръмп затвори модната си марка през юли миналата година. Нейни представители твърдят, че търговските марки са нормална бизнес практика и са необходими, за да защитят името й от имитации, които искат да се възползват от нейната слава.

Важно е да се отбележи, че одобряването на пет търговски марки на Иванка Тръмп е факт непосредствено преди предстоящия нов кръг от преговорите между САЩ и Китай, които ще се проведат в края на януари във Вашингтон (на 30-ти и 31-ви януари).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!