Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков апелира за реформа в ТЕЛК системата

Снимка: БГНЕС


Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков смята, че в ТЕЛК системата е необходима реформа. В коментар за разкритите от МВР и Прокуратурата фалшиви ТЕЛК решения, той припомни, че внесената от него в парламента през 2017 година концепция за промени е замразена заради несъгласие от страна на организации на хората с увреждания.

"Ние стоим зад концепцията си, която беше предложена. Ако има съответната обществена и политическа подкрепа, този въпрос отново може да бъде сложен на масата, защото и представителите на "Системата ни убива" също искат реформа на ТЕЛК. В крайна сметка трябва да се разберем каква точно. Много внимателно трябва да се предприемат реформи и те да не бъдат свързани с отнемане на права на реалните хора с увреждания, а по-скоро да допринасят за ограничаване на злоупотребите".

Бисер Петков обясни, че новите януарски месечни помощи за деца с увреждания започват да се плащат от следващия месец, както е записано в законодателството. В момента Агенцията за социално подпомагане все още изплаща последните месечни интеграционни добавки за декември, по стария отменен закон. 
Още от казаното от социалния министър може да чуете в звуковия файл. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени