Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Стефан Ангелов: Притеснява ни запазването на различните професионални тайни

Снимка: архив

Притеснява ни запазването на различните професионални тайни, каза пред БНР адвокат Стефан Ангелов от правния съвет на Програма „Достъп до информация“ относно промените в Закона за личните данни. Последните предложения за промени бяха внесени в НС и обсъдени миналата седмица на заседание на вътрешната комисия. Текстовете бяха приети почти единодушно, като беше подчертано, че ще се мисли за промяна.

От Програма „Достъп до информация“ излязоха с позиция, в която се казва, че балансът между журналистическото изразяване и защитата на личните данни не е уреден задоволително, това се отнася и за баланса между правото на достъп до информация и защитата на лични данни. В предаването "12+3" адв. Ангелов обясни:

„Има разпоредба в предложения проект за промени в закона, която дава много подробни критерии за извършване на баланса между правото за защита на личните данни и правото на информация, както и правото на достъп до обществена информация. Тази разпоредба ни беше притеснила най-вече заради малко странното формулиране, при което изглеждаше, че правото на защита на личните данни се превръща в принцип, а правото на свобода на изразяване е само неговото изключение. Цензура би могло да предизвика прилагането на който и да е закон. В конкретния случай беше тази разпоредба с 10 критерия, на които журналистическата публикация или изява трябва да отговаря, преди да види бял свят“.

Адв. Ангелов подчерта, че трябва да има баланс между тези права. Според него и до момента има достатъчно ясна съдебна практика, добави той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна