Eмисия новини
от 00.00 часа

Петролният министър на Саудитска Арабия също отказа участие на Световния икономически форум в Давос

Петролът поевтинява с над 1,5% с оглед на подновени притеснения за растежа на глобалната икономика

Халил ал-Фалих, енергиен министър на Саудистска Арабия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих отмени участието си на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, при това само ден преди да вземе участие в събитието, съобщиха американските медии във вторник.

По план Ал Фалих трябваше да проведе разговори с руския си колега Александър Новак в кулоарите на форума, като това трябваше да бъде първата среща между двамата енергийни министри след декемврийското споразумение във формата "ОПЕК +" за намаляване на добивите на петрол с 1,2 млн. барела в сила от 1-ви януари.

С решението си пропусне тазгодишния форум в Давос, Халид Ал-Фалих се присъедини към групата от известни политици, които отмениха пътуването си за Давос. Преди дни стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и цялата американска делегация отмениха участието на Световния икономически форум с оглед на продължаващото вече 32 пореден ден принудително спиране на дейността на част от федералното правителство.

Френският президент Еманюел Макрон също няма да присъства на събитието с оглед на протестите на т.нар. "жълти жилетки" в неговата родина, докато британският премиер Тереза Мей ще пропусне срещата в Давос поради все още патовата ситуация в Британския парламент около Брекзит сделката, договорена с Европейския съюз.

Около 3000 бизнесмени, правителствени и граждански представители трябва да се съберат от днес в швейцарския алпийски курорт, но сред тях ще бъдат едва трима от лидерите на групата на седемте най-индустриализирани държави, известни като Г-7 - японския премиер Шиндзо Абе, германския канцлер Ангела Меркел и италианския премиер Джузепе Конте.

Извън Г-7, лидерите на Русия и Индия по принцип избягват Давос, а президентът на Китай Си Цзинпин, който беше първият китайски лидер, присъствал на Световния икономически форум през 2017-а година, също реши да не присъства, изпращайки свой заместник.

Междувременно петролните фючърси се намират под натиск от продажби по време на търговията във вторник, тъй като инвеститорите и на стоковите борси, подобно на тези на пазарите на акции, реагират негативно на занижените прогнози на МВФ за растежа на световната икономика и на слабите икономически данни от Китай.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март се понижават с 1,65% към 61,50 долара за барел, а на американския лек суров петрол с доставка през февруари - с 1,6% обратно под нивото от 53 долара за барел, след като вчера те поскъпнаха за кратко до нов 8-седмични върхове съответно около 63,01 и 54,21 долара.


Още от