Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Прототип“ – изложба на Иван Паскалев в СГХГ

Изложбата на Иван Паскалев „Прототип“ в 0GMS-шкаф в СГХГ
Снимка: СГХГ

За втора поредна година един интересен, с много концептуална насоченост проект, назован 0GMS  - шкаф гостува на Софийска градска художествена галерия, това е изложбата на младия художник Иван Паскалев със заглавие: „Прототип“.

Идеята на авторите на това начинание са търсели ефекта на едно от най-малките по размери изложбени пространства в света да бъде същевременно една от най-прогресивните независими галерии за съвременно изкуство.

Създава се от художниците Иван Мудов, Камен Стоянов и Стивън Гермор през 2009 година и до сега функционира под различно форма – галерия в апартамент, шкаф или даже чекмедже. И от 2011 година насам произведение на Иван Мудов бе показано в галерия във Виена, в галерия  Сариев-Пловдив и Любляна.

В изложбата „Прототип“ образите на Иван Паскалев се движат между абстракцията и обектите от съвременната визуална среда – в пространството на четирите чекмеджета на Шкафа, нещата са изградени така, че да се коментират идеите за видимо и невидимо, за скриване и откриване, за пълно и празно, за появяване и  изчезване. Така се получават безкрайно много образи, в създаването на които участва и самият зрител.

Сега публиката има възможност да види един от най-интересните млади български артисти, който живее и работи в Берлин. Завършил е изящни изкуства и история на изкуството в Мюнхен.

През 2017 година печели наградата на 2-рото Биенале за видеоарт на Бавария, ВИДЕОДОКС.  Работи с различни съвременни изразни средства, между които създава кинетични скулптури.

Сега „Прототип“ е първата му официално самостоятелна изложба в София, която се приема с голям интерес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна