Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дело за катастрофа на магистрала Тракия от 2016 година тръгва в бургаския окръжен съд

На 26 -ти октомври 2016 година Гергана Жекова пътува със съпруга си по магистрала "Тракия" в автомобила им  „Фолксваген“. Двамата  се връщали от почивка. Жената била на предната дясна седалка. В близост до разклона за Карнобат, мъжът й  намалил скоростта до 89 км/ч . В същото време били изпреварени от лек автомобил „Рено“, в който пътували двама мъже. Шофьорът  на реното забелязал джип, който се движел пред него на заден ход в активната дясна лента без включени светлини.Той  рязко отклонил автомобила си наляво,без да подаде ляв мигач, като успял да заобиколи джипа . В този момент съпругът на Гергана видял  джипа. Колата била в дясната част на дясната лента, движела се  назад със скорост 10 км/час. Водачът успял  само да завие волана наляво и отклонил автомобила си около 50 см, но не успял да избегне сблъсъка. Жената починала в бургаската многопрофилна болница.

 Така  е описана хронологията  на произшествието в обвинителния акт, според който прокуратурата повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на Дойчин Миневски. На разпоредителното заседание днес, той и адвокатът му,Румен Руменов, не пожелаха делото да се гледа по съкратеното производство и поискаха връщане и преразглеждане, събиране на нови доказателства и  нова тройна съдебно-техническа експертиза.Според Руменов, са извършени пропуски при разследването. Той  и Миневски са искали два пъти отвод на прокурора, който е им е бил  отказан. 

Прокуратурата оспори твърденията на защитата, съдия Грънчев определи посочените основания за връщане на делото като неоснователни. Съдът подчерта,че обвиняемият е с мярка подписка, няма нужда от нови доказателства, а  нова експертиза би могла да се направи в хода на делото.

Адвокат Руменов заяви още, че има съпричиняване на катастрофата и то е било отказано да се разгледа като такова, защитникът на близките на починалата жена, Светлозар Дуков коментира:

Това се опитва да убеди защитата на подсъдимия.Считаме, че няма основания. Данните по досъдебното производство, свидетелските показания, механизмът на самото ПТП , те са категорични. В тази насока няма основание да считаме наличие на  съпричиняване. Нарушени са императивни разпоредби. Лек автомобил на магистрала се е движел на задна предавка.

В случаи, че има нови въпроси, които да се уточнят, няма пречка да бъде зададе тройна експертиза.

Заседанието по делото е насрочено на 18 - ти февруари, тогава  ще бъдат разпитани вещи лица и свидетели.

 Повече в звуковия файл:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!