Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕЛК-Русе: Няма желаещи да работят в ТЕЛК


Два състава на трудово-експертни лекарски комисии работят към Университетската болница "Канев" в Русе. Това разделение се е наложило както поради високия брой пациенти, така и заради разнообразието от заболявания, които трябва да получат експертни решения.

Лекарките Лиляна Тончева и Ирина Димитрова са председатели на Първи и Втори ТЕЛК състава в Русе. В екипите им има специалисти по вътрешни болести, нервни заболявания, хирургия, психиатрия, очни болести, пулмология и педиатрия. След като стана ясно, че прокуратурата извършва проверки за фалшиви ТЕЛК решения, медиците са меко казано учудени. Не защото са безгрешни, а защото само тази инстанция досега не ги е проверявала. Отговорността им е голяма, лична и финансова.

„Всеки дебне всеки, защото отговорността е солидарна и защото плащаме крупни суми и защото законът допуска плащания, преди да има окончателно решение от органите на медицинската експертиза. Ние сами себе си ограничаваме, един друг се ограничаваме в работата. След това има втора проверка от органите на РЗИ. След това има трета проверка от комисията на НОИ. Всяка обжалено решение отива в НЕЛК. След НЕЛК може да се обжалва и да се гледа от Административен съд и от ВАС. Не мога да си представя повече контрол от този“.

Документите, които се събират в ТЕЛК комисиите, се съхраняват 40 години. Това дава основание на всеки да проверява всичко за този период. Такова право имат Сметната палата, полицията, НЕЛК, Министерство на здравеопазването и др. Въпреки това обаче има съмнения за фалшификати.

Д-р Лиляна Тончева и д-р Ирина Димитрова предупреждават, че няма желаещи да работят в ТЕЛК. „Заплатите са ниски. Контролът е неприятно голям. Пациентите са перманентно недоволни, държат се грубо, арогантно, нагло“, обясниха те. Според тях реформата в ТЕЛК не може да е изолирана, трябва да има реформа в цялото здравеопазване.

Тези лекари работят с документи. Те не могат да проверят например дали на някого от пациентите им аортата му е стеснена и поради това е с намалена работоспособност, тъй като просто нямат техника за проверка, а и не им е това работата. Доверяват се на колегите си преди тях. Там какво се случва – това трябва да се провери и ако има доказателства, трябва да има и наказание за виновните.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени