Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасенията за глобалната икономика провокират спад на Уолстрийт в началото на търговията във вторник

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира търговията във вторник със солидни понижения, тъй като завърналите се от дългия почивен уикенд американски инвеститори, подобно на търговците в Азия и Европа, също изглеждат притеснени за състоянието на глобалната икономика.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с над 150 пункта (спад с 0,66%), широкият индекс S&P500 - с 0,88%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,08%. Това представлява негативно начало на седмицата за американските пазари на акции след четири поредни седмици на силен подем.

Повод за тези опасения дадоха вчерашните данни за растеж на китайската икономика през 2018-а година с най-слабо темпо от близо три десетилетия насам, както и занижените прогнози на МВФ за представянето на световната икономика през настоящата и през следващата година.

Проучване на одиторския и счетоводен гигант PwC пък показа, че 29% от близо 1400 анкетирани изпълнителни директори на компании смятат, че глобалният икономически растеж ще намалее през следващите 12 месеца, като това е най-високият процент от 2012-а година насам.

Сериозните предупреждения на президента на страната Си Цзинпин относно състоянието на китайската икономика, отправени пред висши членове на Комунистическата партия също допринасят за днешната негативна настройка на борсите по цял свят.

Позовавайки се на слабите данни, президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува в понеделник в Туитър, че Китай трябва "най-накрая да направи Истинска Сделка и да престане да си играе", когато става въпрос за търговия.

Но според вчерашна информация на Блумбърг, двете преговарящи страни остават силно разделени по ключови въпроси като т.нар. "кражба на интелектуална собственост", какви са обвиненията на САЩ спрямо Китай.

През уикенда пък Доналд Тръмп отбеляза, че не са коректни твърденията, предизвикали през миналата седмица силно възходящо рали на Уолстрийт, че САЩ обмисля да разхлаби митнически тарифи спрямо вноса на китайския стоки. Той все пак допълни, че преговорите "вървят много добре".

Потенциално негативно влияние върху хода на преговорите може да окаже и новината, че САЩ в крайна сметка планират да поискат официално от Канада екстрадирането на финансовия шеф на китайския технологичен гигант Huawei относно повдигнати срещу нея обвинения, че е излъгала за сделки на компании с Иран.

Всичко това поставя под въпрос и инвеститорските надежди за скорошно споразумение и за прекратяване на търговската война между двете световни икономически сили.

Спирането на дейността на част от федералното правителство на САЩ за 31-ви пореден ден и липсата на индикации за излизане от тази задънена улица е фактор, който също влияе негативно върху настроенията на американските фондови борси. Демократите от Конгреса отхвърлиха последното предложение на Тръмп за временно разширяване на защитата на някои млади имигранти, които незаконно са дошли в страната като деца, в замяна на отпускане на бленуваните от него 5,7 млрд. долара за изграждане на граничната стена с Мексико.

Опасенията за по-голямо забавяне на икономиката на Китай подновиха и страховете, свързани с потреблението на петрол през настоящата година, което пък провокира солиден спад на фючърсите на американския лек суров петрол с повече от 3% към нива под 52 долара за барел, оказвайки натиск върху акциите на енергийните компании. Акциите на Exxon Mobile и на Chevron се понижават с 1,3%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!