Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либия няма да спира български кораби въпреки скандала с танкера "Бадр"

Екатерина Захариева разговаря в Брюксел с министъра на външните работи на Либия Мохамед Тахер Сиала
Снимка: Министерство на външните работи

Либия няма намерение да задържа български кораби, навлезли в териториалните ѝ води въпреки международния скандал със задържането на либийския танкер "Бадр" в Бургас. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева след разговор с либийския си колега Мохамед Тахер Сиала в Брюксел.

"Получих уверения в няколко посоки. На първо място, че българският бизнес е добре дошъл там. Няма да бъдат спирани български кораби или пък български стоки, така че призоваха наистина българският бизнес да се чувства спокоен там. Обсъждахме и факта, че все още има доста задължения към български компании и начинът, по който може да започнат разговори в тази посока".

Министър Захариева каза още, че държавата ще помогне на медицинската сестра Нася Ненова да предяви претенциите си по спечеленото от нея дело срещу Либия веднага щом съдебното решение влезе в сила. Съдът ѝ присъди 500 хиляди лева обезщетение срещу девет бивши агенти от бившите либийски служби.

"Танкерът е в българското пристанище. Все още не е приключил, но за тях това, което всъщност направиха българските институции, наистина е знак, че ние се стремим да спазваме всичките международни, но и български закони, конвенции. В интерес на истината благодариха на българските институции по този казус и затова, че корабът в момента все пак се намира в българското пристанище и е под контрол на българските власти".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!