Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ: Статутът на България продължава да е на страна, инфектирана с чума по дребните преживни животни

| обновено на 23.01.19 в 13:52
3
Ана Петрова от Болярово с две от новородените агнета в стадото ѝ. Тя обжалва заповедта за заличаване на нейната овцеферма като животновъден обект.
Снимка: Даниела Костова

Статутът на България продължава да е на страна, инфектирана с чума по дребните преживни животни заради огнището в село Болярово, където мерките, предвидени по закон, не са изпълнени. Затова надзорът, свързан с болестта, остава, каза директорът на Агенцията за безопасност на храните д-р Дамян Илиев:

"Самите животни може да са болни и да носят вируса, без да има клиника. Референтната лаборатория на България доказа вируса и изпратихме същите проби във Франция. Доказа се същото, че е същият резултат. Правилата са такива, че един път като се докаже това нещо, не се правят повече проби".

По време на проведената миналата седмица в България мисия експерти от Европейската комисия и Световната организация по здравеопазване на животните провериха как страната ни се справя с ограничаването на заразата от африканска чума по свинете.

Протестите срещу убиването на животните в фермата в Болярово бяха подновени. Делото в Административния съд в Ямбол срещу заповедите на БАБХ започва отначало. Пред офцефермата на Ана Петрова и Тодор Христов в Болярово отново се събраха десетки протестиращи, които заявиха, че няма да позволят евтаназия на животните.

По-рано в Административния съд в Ямбол християнско сдружение с хоругви и икони, заяви своята защита към животновъдите. Адвокатът на стопаните Николина Чакърова поиска отвод на съдия Стоян Вълчев, като го обвини в пристрастност. За да не попречи на хода на делото, съдията даде отвод и то подлежи на ново разпределение. Делото е образувано по жалба на собствениците на стадото срещу заповедта на шефа на Агенцията по безопасност на храните за евтаназиране на животните заради огнище на чума, издадена на 18 юли 2018 година, както и последвалите заповеди за заличаване на обекта. Стадото в Болярово е единственото останало живо в огнището на заразата, тъй като стопаните се усъмниха в коректността на взетите проби и не допуснаха ветеринарите да унищожат животните. Пред кореспондента на БНР в Ямбол Ана и Тодор заявиха, че животните, дали положителни проби, са здрави и вече имат агънца.

Заместник-министърът на земеделието доктор Янко Иванов, който е и ветеринар, обясни пред БНР, че не разполага със заповед от 21 януари за избиване на животните от стадото. Има такава от 9 януари, в която въпросът за стадото на Ана не се третира, тоест там нямаме промяна в решението на БАБХ, каза той и коментира защо животните в стадото на Ана и Тодор не са умрели от вируса:

„Трябва да направим разлика между инфекция и заболяване. Заболяването е манифестирането, клинично на инфекцията, но то не се случва винаги и при всяка ситуация. Дори сега, в грипното време, имаме хора, които са инфектирани с грипния вирус, но не развиват симптоми. Доказано е наличие на вирус в стадото и аз съм видял протоколите от френската лаборатория. Нямам причина да не им вярвам! А по отношение на това дали Тодор и Ана вярват в това, има закон за ветеринарно-медицинската дейност, който урежда обществените отношения в тази област, а не отношенията на Ана и Тодор към държавата или към институциите, или към БАБХ или към ОДБХ. Ако те не вярват на нашата лаборатория, има резултати, потвърждение от референтна лаборатория на Европейския съюз. Какво по-добро и по-силно доказателство от това. И кой има интерес, това не мога да разбера, да изфабрикува такива чак фалшификации, за да застраши стадото на Ана и Тодор! Малко несериозно ми се струва - международен заговор, за да се ликвидира стадото на Ана и Тодор“.

Иванов беше категоричен в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че "създалата се ситуация е повече от абсурдна“ и подчерта, че обстановката е можела да се нормализира много по-рано, а фермите да бъдат населени, ако е бил спазен законът:

„Не искам да съм на мястото на съдиите, които трябва да вземат решението, защото там има нарушения по НПК – чл. 230  - „кой наруши наредба, издадена против разпространението или появяването на заразна болест по домашните животни, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от 100 до 300 лв. Алинея втора е: „Ако от това е последвала зараза, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация“. Ако болестта бъде широко разпространена, наказанието е лишаване от свобода до три години“.

Иванов не иска да вярва, че сценарият от Болярово може да се повтори:

„Ние бяхме и малко късметлии, че очевидно вирусът на терена не е така агресивен, както може да се случи с някои други вируси. Представете си, ако се случи един шап в същия район, където редовно имаме проблеми с различни болести. Какво щеше да стане ако влезе и стопаните решат, че няма да дадат животните? Преди години, едно единствено огнище на шап в Симеоновград костваше 2% от брутния вътрешен продукт на държавата преки и непреки загуби. България беше изключена от всякаква международна търговия с животни и животински продукти от преживни животни, от свине и от всякакви …“.

Държавата предлага промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които да приведат законодателството ни няколко регламента на Европейския съюз, които подлежи да се активизират в края на годината. Други промени, разширяващи правомощията на БАБХ, вече са били публикувани, но ще бъдат оттеглени заради липсата на обществена подкрепа.

„Отлагаме временно, тъй като промените са твърде много и съществени и, по изискванията на Закона за нормативните актове в България, когато те надхвърлят определен процент следва да се мине или към изготвянето на нов проектозакон“. 

Репортажите на Даниела Костова и Румяна Василева можете да чуете от звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия