Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малки данъци за нови автомобили във Велики Преслав

Общинският съвет във Велики Преслав намали данъка за новите коли като занижи коефициента на автомобилите от големите еврокатегории. Решението беше взето на сесия снощи.

От общинската администрацията не възразиха, въпреки че приходите в хазната ще намалеят с не по-малко от 8000 лв., тъй като някои данъци падат с 40 на сто.

За собствениците на коли, произведени преди повече от 20 години, данъците остават завишени. Например за една 28-годишна кола данъкът ще скочи с 60% и вместо 25 лв. ще се плаща около 40 лв.

В същото време налогът за 10-годишни автомобили от четвърта еврокатегория намалява от 160 на 90 лв.

Значително по-малко ще плащат и притежателите на най-нови автомобили, регистрирани в община Велики Преслав.

С друго свое решение съветниците увеличиха заплатите на кметовете в най-малките села с 33,8%. С близо 20 на сто вдигнаха възнагражденията на кметовете на останалите  населени места.

Предложението даде съветникът Иван Иванов и мнозинството го одобри с мотива, че ниските възнаграждения карат кметовете да си търсят друга работа.

Така с решението на общинския съвет половината от селските управници ще получават по 1000 лв. месечно вместо досегашните 840 лв., а останалите ще се разписват срещу 950 лв. вместо получаваните сега 710 лв.

Увеличението, което е над предвидените 10%, надхвърля държавната издръжка с 38 000 лв. и тези пари  ще трябва да се заложат при приемане на новия бюджет.

Единствено заплатата на общинския кмет беше вдигната с 10%  и стана 2145 лв.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна