Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Възможни са забавяния на проекта АЕЦ "Белене" и в техническата част, и при избора на инвеститор

Снимка: Ани Петрова, БНР

Влизането на нова компания в техническата част на проекта АЕЦ Белене може да забави процеса на лицензиране на централата. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на "Хоризонт" заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров. Той коментира оповестения интерес на американската компания "Дженерал Илектрик" към техническата част от проекта, който е разработен от руската Атомстройекспорт с участието на френско-германския консорциум Арева:

"Всяка промяна от проекта ще предизвика повторен преглед на частите от проекта, за да бъде преценено влиянието върху общия проект и естествено въпроси, свързани с безопасността. Това няма да промени хода на процеса на лицензиране, доколкото разрешенията, които са издадени към момента на представяне на проекта, са валидни дори и при смяна на компанията, която би станала лицензиант. При всички случаи би се удължило времето за одобряване на проекта".

Същевременно изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев предупреди, че може да има забавяне и при процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене и тя да продължи не една година, както е предвидено, а двойно по-дълго. Георгиев предупреди и за допълнителна опасност, свързана с изискването към инвеститорите да няма държавни гаранции за проекта:

"Тука има един подводен камък, който е на втората третата стъпка от процедурата -  след като се поискат от потенциалните инвеститори заявления за участие, най-вроятно съответният инвеститор ще си сложи своите условия и, ако тогава се получи така, че нито един от тези потенциални инвеститори не отговаря на тези ограничителни условия, какво ще стане по нататък - ще прекратяваме процедурата или ще продължат разговори? Това е едно малко или голямо подводно камъче, което може да спре целият процес, потенциално".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени