Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леона Асланова: Иновациите не са само в технологиите

Леона Асланова
Снимка: Валентина Томова

"Дори да не го очакваме, бъдещето ни връхлита и никога не сме подготвени за него. Можем да оценяваме само миналото. Трудно се оценяват неща, които не са се случили." Това мнение изрази в предаването "Хоризонт до обед" Леона Асланова, създател на първата иновационна агенция у нас, която организира на 21 февруари международния форум „Innovation Explorer“.

Страната ни се готви за изданието през 2019 година вече цяла година, защото лекторите са световноизвестни личности и преговорите с тях вървят дълго и бавно, поясни тя. Кампанията за самото събитие започва 6 месеца по-рано. Форумът си поставя за цел да изследва лимитите на познанието, границите на човешкото и на технологичното и дали технологиите се развиват извън нашия контрол. 

Този въпрос се очертава като все по-важен за човечеството предвид дигиталната епоха, в която живеем и автоматизацията, коментира Леона Асланова:

„Технологиите, както Артър Кларк казваше, добрите технологии, са почти неразличими от магията. Тоест, хората не ги разбират, и като не ги разбират, се плашат от тях. В малка страна като България, която доста изостава от свят, в който Китай посади памук на Луната, американците искат да колонизират Марс, случват се подземни тунели със свръхбързи влакове и т.н., все още не се усеща такава тежест от разбирането колко бързо върви промяната в света в момента, но технологиите наистина са страшни и ние трябва да се подготвим да ги разбираме по-добре.“

Снимка: innovationexplorer.bgМитология е това, че иновациите са само в технологиите. Обичайно, когато говорим за иновации, говорим за масов феномен и голяма социална промяна, категорична е Леона Асланова. „Не знам дали помните как през 90-те години Арнолд Шварценегер, който увлече хиляди младежи да влязат във фитнес залите и да тренират, вместо да взимат наркотици. Това е иновация. Добрите примери за прогрес и развитие не са само в технологиите.“

В Римската империя са имали формула за бетон, която впоследствие изчезва за столетия и бива преоткрита - дава друг пример Асланова. „Така че човешкият прогрес не е линеен и тъй като живеем в технологична революция, трябва да знаем какво предстои.“

Къде е границата на човешкото в свят, в който ни предстои да имаме в себе си дигитални импланти и къде са границите на технологиите, когато един робот или роботизирана система стане по-умна от човек? – на тези въпроси се очакват отговори в рамките на „Innovation Explorer“ през февруари.

„В панела „Хора“ са ярки индивидуалности - хора, които са иноватори сами по себе си – чрез характера си, постиженията си, вярванията си дори. Докато в панела „Технологии“ сме поканили изобретатели, които вече са комерсиализирали продуктите си и те са изумителни – като принтиране на човешка тъкан и други такива“, очерта посоките на технологичния форум неговият организатор Леона Асланова. 

Цялото интервю е в звуковия файл. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени