Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ запази стимулиращата си парична политика, но понижи инфлационните перспективи

ЯЦБ

Японската централна банка запази без промяна стимулиращата си парична и лихвена политики, но понижи средносрочните си прогнози за инфлацията в резултат най-вече на рязкото понижение на цените на петрола и предупреди за нарастващи рискове за икономиката, дължащи се на колебливото глобално търсене (потребление).

Бордът на директорите на ЯЦБ гласува със 7 на 2 гласа за запазване на основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди целта за стабилизация на доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата.

ЯЦБ запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения", на годишно ниво от 80 трлн. йени.

Централната бака подчерта, че ще запази текущите извънредно ниски лихвите ставки за продължителен период от време, отразявайки несигурните икономически перспективи и цени, включително и влиянието на очакваното повишаване на данък продажба през октомври 2019-а година.

"Японската икономика вероятно ще продължи тренда си на разширяване през фискалната 2020-а година", се посочва в доклада с тримесечните икономически перспективи, представен от банката след края на днешното ѝ заседание. "Очаква се икономиките зад граница да продължават да растат като цяло стабилно въпреки различните тенденции в развитието с оглед на търговското напрежение Съединените щати и Китай."

ЯЦБ обаче предупреди, че местната икономика е изправена пред рискове на няколко фронта, включително протекционизма, Брекзит и водената от САЩ икономическа политика.

Централната банка ревизира надолу оценката си за растежа на японската икономика през фискалната година, приключва на 31-ви март, до 0,9% от предишна прогноза за растеж с 1,4%, направена през октомври. В същото време обаче повиши слабо прогнозата си за растежа на БВП през следващата фискална година (приключваща през март 2020-а) до 0,9% от 0,8% и за фискалната година до края на март 2021-а година - до 1,0% от предходна оценка през миналия октомври за растеж с 0,8%.

Японската централна банка обаче ревизира надолу перспективите за инфлацията в страната и вече очаква повишаване на основния индекс на потребителските цени (основния CPI) с 0,8% през приключващата в края на март година вместо с 0,9%, ревизирайки рязко надолу и очакваната инфлация през следващата фискална година до едва 0,9% от предишна оценка през октомври за повишение с 1,4 на сто. За фискалната година до края на март 2021-а година банката очаква растежа на инфлацията с 1,4% вместо с 1,5%.

Низходящата ревизия на инфлационните перспективи се дължи в най-голяма степен на рязкото понижение на цените на петрола в края на календарната 2018-а година и потенциалния негативен ефект от забавящия се глобален икономически растеж.

Това означава, че ЯЦБ е малко вероятно да прибегне в обозримо бъдеще до промяна на настоящите рекордно ниски лихви и на прекалено стимулиращи парични политики.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна