Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Доверие - Обединен холдинг" придобива 64% от Moldindconbank - втората най-голяма банка в Молдова

Националната банка на Молдова одобри продажбата на 64% от втората по големина банка в страната - Moldindconbank на българския инвестиционен фонд - "Доверие - Oбединен холдинг" АД, съобщава агенция Ройтерс.

Moldindconbank ще бъде третата голяма банка, продадена на чуждестранен инвеститор като част от прочистването на банковата система след скандал през 2014-а година, когато повече от един милиард долара изчезнаха от три от банките в Молдова. Продажбата ще се разглежда като по-нататъшна стъпка в удовлетворяване на изискванията на международните поддръжници на Молдова, включително Международния валутен фонд и Световната банка, за изкореняване на корупционните практики и повишаване на прозрачността на собствеността на кредиторите.

Националната банка заяви, че "смята намерението на потенциалния инвеститор като забележителна възможност за дългосрочно развитие на Moldindconbank и за повишаване на конкурентоспособността и качеството на предлаганите услуги за своите клиенти”.

През октомври 2018-а година консорциум, ръководен от Европейската банка за възстановяване и развитие, закупи 41% от най-големия кредитор в Молдова - Moldova-Agroindbank.

Властите в страната работиха за възстановяване на доверието във финансовата система, след като Молдова се оказа в сериозна криза през периода 2014-2015 след изчезването на 1 млрд. долара от три банки с непрозрачни структури на собственост.

Известен на местно ниво като "кражбата на века", скандалът предизвика улични протести, МВФ и Европейският съюз замразиха финансова помощта за Молдова, местната валута се срина до рекордно ниски нива, а инфлацията се повиши до двуцифрени стойности.

На този етап от българския "Доверие - Обединен холдинг" АД няма коментар относно придобиването на Moldindconbank, посочва Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени