Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Тодоров: По света международни фирми се занимават с процедурите и проверките за даване на гражданство

Снимка: БГНЕС

Изводите на ЕК, доколкото са реални въобще, са изключително пресилени и България има най-малкия проблем за продаване на българско гражданство срещу инвестиции. Това каза пред БНР професорът по „Административно право“ д-р Иван Тодоров. Той коментира над 560 души са подали искания – те направили инвестицията, получи са постоянно пребиваване и чакат да изтече 5-годишния срок, за да получат евентуално българско гражданство. Юристът не е сигурен, че само 50 души са получили гражданство“:

„Има един общ член, който казва, че при особени заслуги в областта на спорта, икономиката и така нататък също се дава гражданство. По тази линия почти всички чужди футболисти, които играят в България, получиха българско гражданство. Не съм убеден, че цифрата е 50. Знам само за 4 човека, които срещу инвестиции  от един милион лева са получили българско гражданство. Дано да се повече! Така или иначе, в българската икономика са инвестирани над 560 милиона. На мен ми се струва съвсем немалко, на фона на това, че почти не се дава българско гражданство". 

Няма никакви данни за пране на пари на наша територия, нито че кандидатствал чрез инвестиция „по какъвто и да е начин да е свързан с каквито и да е възможности за пране на пари, за тероризъм и така нататък“, каза той за предаването "Хоризонт до обед" и допълни:

„По света се прави следното – международни фирми, които се занимават с процедурите по даване на гражданство, наемат други световноизвестни фирми, които правят изключително щатно проучване на всеки кандидат, така че да няма никакви шансове той да е свързан нито с незаконни дейности, нито с пране на пари, а още повече да е осъждан в собствената си или в другата държава. Самият инвеститор си заплаща това проучване. Разковничето е в това дали такава авторитетна фирма предлага кандидатите. Само за пример – да не би в САЩ да са по-глупави от нас, където само срещу 500 000 долара в областта на селското стопанство и хранителната промишленост да получавате американско гражданство или срещу милион долара инвестиции във всяка друга сфера? Цялата работа е, че предложението трябва да идва от читава фирма, която да е наела авторитетна международна фирма за проучване! Да не мислите че ЦРУ или друга служба прави щателно проучване?“.

Според юриста трябва да се помисли от чужденците, желаещи българско гражданство, да се искат „по-ангажиращи инвестиции“, защото в момента те са в държавни ценни книжа или в акции в публични дружества или в приватизация.

По повод предстоящото обществено обсъждане на промените в Закона за българското гражданство, той изтъкна, че проблемът е в  даването на гражданство на хора с български произход, а не на инвеститорите:

„Не си мислете, че македонците, които идват в България за българско гражданство, всички имат българско самосъзнание и желание да станат български граждани. Те получават документа и нямат нищо общо след това с България. На тях им трябва паспорт, за да отидат да работят в ЕС или да ползват безвизов режим в държави, извън ЕС. Основните проблеми с корупцията са там, а не с тези, които правят инвестиции“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени