Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лари Къдлоу опроверга слухове за прекратяване на търговските преговори с Китай

Лари Къдлоу, топ икономически съветник на Белия дом
Снимка: Ройтерс

Директорът на Националния икономически съвет към Белия дом - Лари Къдлоу заяви във вторник късно вечерта, че информациите за отказ на САЩ да участват в подготвителните търговски преговори с Китай, са "фалшиви" и че такива дискусии въобще не са били планирани.

Той повтори, че "голямата среща" между висши американски представители в лицето на финансовия министър Стивън Мнучин и търговския представител Робърт Лайтизер с китайския вицепремиер Лю Хъ ще се проведе в края на януари, както беше обявено по-рано.

"Ние сме в постоянна комуникация и продължаваме с преговорите", заяви Къдлоу пред телевизия CNBC и определи бъдещите преговори на високо равнище като "най-широките и задълбочените" в историята на отношенията между двете страни. Като най-важни точки от търговските преговори, най-висшият икономически съветник на президента Доналд Тръмп посочи въпросите за митническите тарифи и за принудителните трансфери на интелектуална собственост и технологии, които той определи като "решаващи".

Повод за това опровержение даде информация на "Файненшъл таймс" от по-рано във вторник, че Съединените щати са отхвърлили предложение от Пекин да се проведат подготвителни търговски преговори с двама китайски заместник-министри още този уикенд преди следващия кръг от преговори между двете страни, насрочен за следващата седмица (за 30-и и 31-ви януари).

Според "Файненшъл таймс" администрацията на Доналд Тръмп е отхвърлила предложението за подготвителни разговори поради "липсата на напредък по въпросите за "принудителни трансфери на технологии и потенциални широкообхватни структурни реформи в китайската икономика".

Информацията на "Файненшъл таймс" доведе снощи до първоначално задълбочаване на спада на акциите на Уолстрийт, като индексът DJIA се понижи за кратко с над 450 пункта. Последвалото опровержение от страна на Лари Къдлоу парира част от загубите, но въпреки това индексът DJIA приключи търговията във вторник със загуба на 301 пункта (понижение с 1,22%), широкият индекс S&P500 се понижи с 1,425, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с цели 1,91%.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна