Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият в страната център за подкрепа на хора с увреждания ще е във Варна

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Проект за създаването на първия в страната център за подкрепа на хора с увреждания, включително с тежки множествени увреждания, започва във Варна от началото на март следващата година. Близо 1 милион лева е стойността на центъра, финансиран по Оперативна програма "Човешки ресурси“. Стана ясно, че останалите аналогични структури ще се създадат в София, в Пловдив, в Русе и в Бургас.

Седалището на новата структура с 90 потребители ще е в квартал "Аспарухово". За 30 души с увреждания ще се предоставя безплатно рехабилитация, обучение, трудо- и арттерапия, специализирана медицинска помощ. Предвиждат се и почасови услуги на място в Центъра или в дома, както и т.нар. "заместваща грижа" –настаняване за срок до 14 дни в годината при възникнала спешна необходимост или по предварителен график, за да могат семействата на хората с увреждания да заминат на почивка. Ръководителят на проекта Диляна Несторова обясни:

"Целодневна грижа за 30 лица с увреждания, почасови услуги за 60 лица с увреждания, предоставени в центъра и в дома на лицата, подпомагане на семействата на лицата с увреждания при обгрижване на зависимите членове и насърчаване участието на пазара на труда и възстановяване на трудовата активност на семействата, обгрижващи зависими членове".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна