Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Ризински: Оставането на работа в България не би трябвало да е условие за получаване на гражданство

Снимка: Булфото

Мирослав Ризински – заместник-председател на българския културен клуб „Скопие“ и главен редактор на новинарския сайт „Татковина“, коментира за БНР проблемите с получаването на българско гражданство:

„Бих казал, че проблемът е в институционалните ограничения. Когато имате институционални ограничения в самата процедура, това дава възможности за корупция и усложняване на цялата процедура около получаването на българското гражданство. Самият закон е уредил нещата така, че всеки, който е българин по произход, има право на българско гражданство. Описана е и самата процедура как се доказва българският произход“.

Според Ризински оставането на работа у нас не би трябвало да е условие за получаване на българско гражданство:

„Не може да ограничаваме хората, все пак сме в 21-ви век и всеки намира начин да си намери своето място под слънцето. Знаем, че от 90-а година 2 милиона българи са емигрирали извън България, голяма част от тях образовани хора, експерти и така нататък. Да не правим различия в подхода към българите, независимо от това дали скоро са получили български паспорт“.

По повод споразумението между Гърция и Македония на името, той коментира:

"Може би целта на Гърция беше да наложи спор около името. Според мен въпросът не е в името, а е в съдържанието на това име. Гърция се опитва да проектира от античната история, която неоспоримо е част от гръцката култура, да проектира всичко в бъдещето и всичко, което е свързано с името "Македония" в бъдеще. Македония е географски регион, който е поделен между повече държави на Балканите и никоя от тези държави не може да има монопол върху това име. С този договор най-вероятно получихме такова решение, в което монопол около името "Македония" по някакъв начин го спечели Гърция – регионът в Гърция се нарича Македония, а ние сега останахме със „Северна Македония“ и „Пиринска Македония“. Ние твърдяхме, че може заради това, че всъщност, исторически това е българо-гръцки спор, в този спор трябваше да вземе участие и България“.

"Вече е издаден и дискът с 24 "Забранени и забравени песни от Македония", записан в БНР. Той опровергава твърденията, че в Македония няма песни, в които се пее за български комити или за българи", допълни Ризински.

Интервюто на Таня Милушева с Мирослав Ризински можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна