Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимните музикални вечери "Проф. Иван Спасов" започват в четвъртък в Пазарджик

Пазарджишкият симфоничен оркестър

Традиция е в края на януари любителите на класическата музика в Пазарджик да получават особено ценен подарък - четиридневния фестивал, основан от забележителния български композитор Иван Спасов, а сега носещ неговото име. 44-тото издание ще продължи линията, наложена от патрона, да присъстват избрани творби, създадени през ХХ век. Ще гостуват артисти от различни страни - някои от тях като партньори на Пазарджишкия симфоничен оркестър, а други - като участници в камерни ансамбли.

Ръководителят на оркестъра в Пазарджик и артистичен директор на фестивала - маестро Григор Паликаров, сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", че тази година едно от произведенията в концерта по откриването на 24 януари е било избрано с анкета сред оркестрантите. И така, след традиционното изпълнение на Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров, с което ще бъде отбелязана и 120-годишнината от рождението на големия български композитор, ще прозвучи Концерт за пиано и оркестър №4 от Лудвиг ван Бетовен със солист Ростислав Йовчев, след което, по предложение от музикантите, пазарджишката публика ще чуе рядко изпълняваните "Симфонични метаморфози" от Паул Хиндемит - "една изключително красива, богата, цветна пиеса от средата на ХХ век, 1945 година, която изключително добре пасна на оркестъра", по думите на диригента.

Програмата на Зимните музикални вечери "Проф. Иван Спасов" в Пазарджик включва още два камерни концерта, изложба, представяне на млади таланти и на победителя в конкурса за диригенти през 2018 г. Повече подробности за всички събития чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени