Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Надежда" става "зелен коридор" на столицата

Снимка: pixabay.com

„Зелен здравословен коридор“ ще бъде изграден в столичния район "Надежда" чрез проект на Столичната община, финансиран по програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз. Проектът ще се реализира в кварталите "Надежда" - 2, "Свобода" и "Толстой", в зоната обособена между пътен възел "Надежда" и Северния парк.


Целта на проекта е свързването на Северния парк с минералната вода на територията на район "Надежда" и подобряване на пешеходните връзки и велосипедното придвижване, обясни по време на представянето на проекта главният архитект на София Здравко Здравков:

Избраният район дава най-добри възможности за изграждането на зелен коридор, поради няколко основни предимства. В "Надежда" са разположени няколко прекрасни градски парка, "Надежда" има потенциала на минералната вода, която извира от четири находища на територията на района, "Надежда" има изградена велосипедна мрежа, която би могла да бъде обвързана с малките липсващи звена, така че да се даде една добра връзка и за териториите, които се намират на север от Северната скоростна тангента.

Сн. Полина Начева"Зелен коридор" ще се реализира паралелно и в европейските градове Порто, Нант, Брюксел, Сиена, Нова Горица и Хое Тоструп. Бюджетът на Столичната община по проекта е 1,2 млн. евро и е 100% грант. Срокът за изпълнение на дейностите е до месец май 2023 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!