Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Ода на радостта" Пловдивската опера ще приветства публиката в Европейската столица на културата

Диан Чобанов
Снимка: tchobanov.com/

Едва ли има по-ярък начин да се засвидетелства принадлежността към европейското семейство от Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен, финалната тема на която - "Ода на радостта" по текст на Фридрих Шилер - е избрана за химн на Европейския съюз. Творбата ще звучи в Пловдив на 24 януари, дни след като градът откри официално годината, в която ще бъде Европейска столица на културата. Солисти ще бъдат Станислава Момекова, Елена Чавдарова-Иса, Георги Султанов и Ивайло Джуров, а диригент на хора е Драгомир Йосифов.

Ръководството на Пловдивската държавна опера обаче е подходило доста смело и предлага на публиката неочаквано предизвикателство - точно преди "Одата на радостта" в концерта ще прозвучи кантатата по текст и музика на Арнолд Шьонберг "Оцелелият от Варшава". В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентът Диан Чобанов сподели, че концепцията е да се направят контрасти: да се съчетае гениалната Девета симфония на Бетовен, която е твърде позната, с друга гениална творба - тази на Шьонберг, която илюстрира нацисткия терор във Варшавското гето. "По този начин се изминава един път от вратите на газовите камери до небесните врати. Смятам, че е изключително уместно точно в този концерт, който официално открива тази столична година, да се обърне внимание на това, което самият Шьонберг е написал в партитурата на "Оцелелият от Варшава", а именно тези чудовищни събития да не се забравят. Да не забравяме, че този път от газовите камери до небесното царство е един много дълъг и мъчителен път и човечеството, цивилизацията смятам, че го е извървяла по някакъв начин, но "Одата на радостта" ще прозвучи много по-силно след "Оцелелият от Варшава", твърди музикалният директор на Пловдивската опера.

Какво още разказва маестро Диан Чобанов за този концерт и какви са очакванията му за 2019 година, когато Пловдив е Европейска столица на културата, чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени