Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова организира обществена дискусия за замърсяването на въздуха

| обновено на 24.01.19 в 18:22
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия, с участието на граждани и експерти, по проблемите с наднорменото замърсяване на въздуха. Повод за дискусията станаха десетки жалби на граждани, сред които най-голям брой от столичани и по-конкретно от жители на кв. „Красна поляна“.

Манолова, която получила десетки жалби на граждани срещу въздуха, определи действията на институциите за справяне с проблема така:

"Преобладават усилията, а по малко са резултатите".

Десислава Малинова от квартал "Красна поляна" поиска сформиране на комисия по проблемите с въздуха, която да предложи работещи решения до началото на следващия отоплителен сезон.

"Нашите деца са подложени на абсолютен геноцид".

Повече метене и миене на улиците, озеленяване, филтри за комини, зелен билет за градския транспорт, подмяна на отоплителни инсталации. Това са част от мерките на Столичната община за борба с мръсния въздух, които посочи заместник кметът Йоана Христова.

"Модернизацията на градския транспорт са мерки, които не можем да ги отречем. Ще предложим един цялостен подход за преминаване към алтернативно отопление. Проверките в автосервизите само за последната година са над две хиляди".

В дискусията участваха представители на различни министерства, агенции и неправителствени организации. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени