Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко селища в Смолянско са без ток заради обилните валежи, нивата на реките са повишени

| обновено на 24.01.19 в 11:35
Снимка: Радостина Чернокова

Няколко селища в община Смолян са без ток заради обилните валежи от дъжд и сняг през нощта. Новата снежна покривка наложи ограничения за движение с вериги през проходите „Превала“, „Пампорово“ и „Рожен“. Забраната е в сила за товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през „Превала“ и „Рожен“. 

Недобросъвестни шофьори задръстват движението през прохода Пампорово. По високите части и проходите снегът е около 80 см., а в ниските продължава да вали дъжд. Зам.-областният управител на Смолян Адриян Петров информира

"Недобросъвестни шофьори масово карат без вериги, микробуси, които извършват някакви зареждания са също без вериги, закъсват, създават обстановка да не може да се разминават автомобилите, иначе цялата техника е на пътя, работи се, започва се опесъчаване. Аз съм извадил още екипи на КАТ "Пътна полиция" да могат да регулират и да спират вече тези нарушители, които са без вериги, да не се допускат, а от 101 алпийски батальон сме взели още един снегорин, който ще се включи в помощ на пътно-поддържащата фирма, два дена ще помага".

Временно е затворен пътят Момчиловци – Лъки заради паднали дървета от тежкия и мокър сняг. Пътищата от Републиканската мрежа се почистват.

Повишено е нивото на реките Арда, Чепинска и Върбица в общините Неделино, Рудозем и Златоград. Всички са под наблюдение. Кметът на Неделино Боян Кехайов обобщи:

"Много интензивен дъжд  снощи имаше с гръмотевици. За известно време и тока спря в Неделино, в селата Кочан и Диманово и по направлението Гърнак също имаше прекъсване на подаването на ток и в момента обхождаме улиците и пътищата, но проблемите са с наноси и паднали скални маси. И една катастрофа има, обадиха се от полицията, едно ПТП в района на Крайна. Отдаваме го, че е в резултат на лошото време и видимостта, която е ограничена. Общо взето изкарали сме техника, работници от общинска администрация, които да въведат нещата в един порядък. Не е тежко, няма затворени улици, няма участъци, които да не са проходими".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени