Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Дари живот" (ще) показва в развитие темата за донорството в България

В центъра на паното се вижда как изглежда чешмата-паметник на донора
Снимка: Георги Нейков
Темата за спасяването на човешкия живот в някои случаи е неразривно свързана с трансплантациите. А да говорим за това не е необходимо да чакаме специален ден, посветен на донорството.
Напоследък нашумя идеята за набиране на средства и за построяване на различни места в страната на чешми-паметници на донора.
В първия работен ден на парламента за седмицата в Клуба на народния представител беше открита изложба „Дари живот“. Тя е в подкрепа на донорството и на идеята за изграждането на чешми-паметници.

Кадрите показват не само лекари, които участват в животоспасяващи операции по трансплантации на органи, но и сцени от всекидневието на трансплантирани хора, които не само живеят качествено и достойно, но и имат своите постижения, понякога не само лични успехи.

Организатори на експозицията са Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация и парламентарната Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Според председателя на пациентската организация Стефан Тамбуев целта на изложбата е не само да покаже, но и да разкаже по темата „Донорство“. Изложбата ще се обогатява с още кадри на хора и болници, съпричастни с трансплантациите.

Фотосите са разнообразни на лица, ситуации, но и на жанрове. Има документалистика, художествен репортаж, потрети, градски пейзаж… Сред авторите са корифеите в българската фотография. Догодина по същото време ще покажем темата и изложбата в развитие…

На откриването зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков заяви, че приема експозицията като добър старт на голяма информационна кампания за донорството, която правителството планира.

Сред целите на фотоизложбата е да бъде подпомогнато донорството така, че в България то да се увеличи 7 пъти в сравнение с днешното му ниво – коментира Антон Кутев  - председател на парламентарната комисия, съорганизатор. - Единствено такова увеличение на донорите в България ще даде възможност да бъдем равноправни членове на „Евротрансплант“, а това би дало възможност на десетки хора годишно да оживяват. До този момент писма за съгласие за реализация на дарения за чешми-паметници са получени от кметовете на Плевен, Шумен, Велики Преслав, Троян и Варна.
Първата по рода си чешма-паметник, посветена на хората, които чрез донорство спасяват живот, беше открита в София по време на Европейската седмица на донорството през октомври 2018 година.

В репортажа чуйте повече по темата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!