Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наргиз Гурбанова: Азербайджан ще бъде в състояние да увеличи доставките на газ за Балканите

Газовият хъб "Балкан" е от стратегическо значение както за България, така и за Балканите като цяло

Н. Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Азербайджан в София
Снимка: Божидар Любенов

Азербайджан ще бъде в състояние да увеличи доставките на газ за Балканите, предаде агенция Trend.az, цитирайки изказване на посланикът на Азербайджан в България Наргиз Гурбанова пред предаването "Светът е бизнес" на Блумбърг ТВ България.

Тя отбеляза, че газовият хъб "Балкан" е от стратегическо значение не само за България, но и за целия балкански регион и отваря възможности за Азербайджан да оптимизира доставките си на газ.

"Очакваме, че през следващите 5 до 10 години ще можем да изнасяме значителни количества природна газ за други страни," посочи посланикът на Азербайджан.

Наргиз Гурбанова посочи, че ролята на България е не само краен потребител, но и надеждна транзитна страна, като Азербайджан е в състояние да оптимизира доставките на газ не само за България, но и за целия регион.

България очаква да получи азербайджански газ чрез междусистемния газопровод Гърция-България (IGB), който ще бъде свързан с Транс-Адриатическия газопровод (TAP).

IGB е газопровод, който ще позволи на България да получи азербайджански газ, по-специално природната газ, добивна от азербайджанското газово находище "Шах Дениз 2". Очаква се IGB да бъде свързан с TAP, чрез който газта от находището "Шах Дениз" ще бъде доставяна на европейските пазари.

Първоначалният капацитет на IGB ще бъде 3 милиарда кубически метра газ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна