Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолянски лекари спасиха 98-годишна пациентка в критично състояние

Лекари от Кардиологично отделение към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ спасиха живота на 98-годишна пациентка.

Жената е била приета в критично състояние с типични нестихващи болки в гърдите и много тежък задух. Причината се оказва остро запушване на сърдечните съдове.

"Трябваше светкавично да се вземе решение! Бяхме изправени пред дилемата да се търси консервативен вариант или да преминем към доста по-рискованата инвазивна оценка и процедура, но състоянието ѝ се влошаваше с минути. За щастие, бабата имаше много интелигентни и ангажирани близки. Съвместно взехме решение и поехме риска да направим това изследване. Оказа се запушване на главната артерия - над 90 процента, със запушване и на другата артерия. Това състояние често пъти е несъвместимо с живота", каза доктор Николай Илиев, извършил манипулацията.

За 6 месеца през инвазивната кардиология в Смолянската болница са преминали 750 души. Всички пациенти са с нестабилна стенокардия и инфаркти, особено в зимните месеци, когато е студено, инфарктите са се увеличили, за месец минават по 15-20. Пада и възрастовата граница на пациентите като се увеличава заболеваемостта при младите хора, съобщи началникът на кардиологичното отделение доктор Нина Шехова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна