Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Джамбазки: "Обединените патриоти" може да постигнем общо явяване на европейските избори

Снимка: БГНЕС

Възможно е коалицията на „Обединените патриоти“ да постигне общо явяване на европейските избори. Това обясни в интервю за предаването ни "12+3"  заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.

Като „ситуация на предстоящи разговори с оглед взимане на някакво решение за явяване на европейските избори“ описва той в ефира на „Хоризонт“ ситуацията при „Обединени патриоти“, както и уточни, че „винаги е имало диалог“ в коалицията, който „винаги е бил не толкова лесен - за съжаление, чисто по-емоционален, но да - има разговор и продължава да се води“.

„Понякога колегите са по-емоционални, след което нивото на напрежение и емоции спада и  всички започват да говорят по-разумно до следващия път“, добави председателят на ВМРО в коментар на думите на съпартиеца си Искрен Веселинов, който близките дни изтъкна, че няма диалог в коалицията, както и че тя не работи. 

Джамбазки призна, че среща в пълния формат на коалицията, т.е. с представители и на трите партии, участващи в нея, не се е състояла от много време, „което е проблем“:
„Това е може би в основата на впечатлението на българските граждани, че няма разговор помежду ни, защото просто тази среща се отлага прекалено дълго време“.

„Европейските избори са възможно най-справедливите - в записаната правна норма в Изборния кодекс може да бъде пренаредено всяко едно място в листата с един глас повече, така че няма никакво значение кой е първи, трети, пети, седми или последен. Всеки може и трябва да докаже своята обществена полезност и ценност, като чрез т.нар. преференции може да получи справедлива оценка каква е подкрепата за него, така че това не може да бъде това повод за някакво напрежение“, добави евродепутатът, както и уточни, че на европейските избори е възможно дори първият в листата може да бъде изместен, така че това не е предмет на спора между партиите в „Обединени патриоти“.

Според Ангел Джамбазки, засилването на напрежението в коалицията през последните дни по-скоро се дължи на „различния поглед на колегите за ценността на европейските избори, важността им и резултата от тях“, а и заради „предстоящите след тях местни избори“.

„Всяка една от партиите в нашата коалиция има своя политическа биография - има свои теми, които са повече или по-малко важни за нея, а за съжаление има и много емоции, които са се натрупали в годината основно между колегите от НФСБ и Атака. А тези емоции са по-скоро лични, отколкото политически“, каза още той.

Вчера партията на Валери Симеонов Национален фронт за спасение на България обяви, че преустановява преговорите с ВМРО заради разпространената им утлимативна декларация за програма за справяне с ромската престъпност.

„Зад всяка една от нашите формации стоят определен брой хора, а когато сме обединени - стоят повече хора. И когато си видял, че отиваш сам на избори и взимаш един резултат, а когато седиш в обединение - получаваш резултат по-голям от  сбора на трите по отделно, съвсем очевидно е, че българските граждани, които се разпознават като родолюбци, патриоти и националисти предпочитат да има обединение и тук въпросът е доколко ние ще бъдем разумни да отговорим на тези очаквания“, подчерта Джамбазки, но не се ангажира да каже дали, ако обединението не успеете да се споразумеете за общо явяване на изборите, това ще означава край на коалицията „Обединени патриоти“. 

„В цялата сесия на Европейския парламент подобен документ не е гласуван“, подчерта евродепутатът, който в писмо до БНР е поискал право на отговор на изказване на Волен Сидеров в ефира на „Хоризонт“ от 22 януари в предаването ни „Преди всички“. В него Сидеров твърди, че „на 15 януари е била гласувана поредната резолюция, в която се защитават правата на мигрантите, търсещи убежище“, като „въздържал се“ е гласувал самият Ангел Джамбазки, което, според лидера на „Атака“ „означава, че одобряват да идват тук мигрантите да вилнеят в Европа“. 

„Не е вярно, че е гласувана подобна резолюция - това е лъжа“, подчерта Ангел Джамбазки, според когото Сидеров вероятно е бил подведен по темата: 
„Според мен е подведен, имайки предвид последните му активности. Много ми приличат на резултат от едно зловредно влияние на един мой колега, който не е известен с постоянство, знания и умения с цел да направи невярно внушение (...) не е трудно да се досетите кой - Николай Бареков“.
„Това може и да не е вярно, но това е единственото предположение, което би оправдало по някакъв начин г-н Сидеров“, каза Ангел Джамбазки, както и уточни, че не се страхува от евентуална коалиция на Волен Сидеров и Николай Бареков.

„Всеки трябва да си прави изводи, но е хубаво да се гледат дейностите на депутатите в Европейския парламент“, каза още Джамбазки, както и обясни къде може да се провери „всеки един български представител какво е свършил“. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна