Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До юни в страната трябва да бъдат назначени нови 134 надзиратели

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов
Снимка: Стоян Радев

До средата на тази година трябва да бъдат назначени нови 134 надзиратели в затворите в България. Това съобщи в Сливен заместник-министъра на правосъдието професор Николай Проданов. В Сливен той откри първия по рода си Национален фолклорен фестивал на самодейни състави на служителите, работещи в системата на изпълнение на наказанията.

Общо отпуснатите щатни бройки за Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ са 200. В момента според заместник-министър Проданов върви процес на разпределяне на щатните бройки по звена в дирекциите:

"Ще започнат конкурси, може би в началото на другия месец, и се надявам, че до средата на годината тези конкурси ще минат и ще бъдат назначени реално тези нови 134 служители".

Заместник-министър Проданов коментира още, че в края на миналата година са закрити четири ареста и едно затворническо общежитие, а близо 80 надзиратели са били пренасочени там, където има остра нужда от хора. Той каза още, че продължават ремонтите за подобряване битовите условия в следствените арести и местата за лишаване от свобода:

"Има предвидени средства и по Норвежкия финансов механизъм и бюджетни средства, които в рамките на годината ще бъдат оползотворени по, надявам се, най-добрия възможен начин".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна