Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предупреди България, че не е приела евромерки срещу прането на пари

Снимка: BGNES

Европейската комисия изпрати допълнителни мотивирани становища до България, Кипър, Полша и Словакия за това, че не са транспонирали напълно в националното си законодателство директивата за борбата с изпирането на пари от 2015 година. „Навременното и правилно транспониране на правилата е от решаващо значение за ефективната борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, както показаха няколко неотдавнашни скандали за изпиране на пари в ЕС“, се твърди в становище на Комисията, която подчертава, че пропуските в една държава членка могат да се отразят върху всички останали. 

Също така Комисията изпрати мотивирани становища до 7 страни, след които и България, че не са изпълнили Директивата за правоприлагането в областта на защитата на данните. „Правилата на ЕС гарантират, че личните данни на жертвите, свидетелите на престъпления и заподозрените лица са надлежно защитени“, се казва в становищата. Комисията прикани България да преразгледа и правилата си за това как търговците могат да събират вземания от потребителите, за да бъдат в съответствие с европейското право за неравноправните клаузи в потребителските договори и да се осигури подходяща защита на потребителите в подобни случаи. 

Еврокомисията призова България, Германия и Италия да спазват задълженията си за опазването на естествените местообитания и защитените видове, включени в мрежата „Натура 2000“. България е определила само 9 от 230 територии и не е посочила специфични за тях подробни цели и мерки за опазване. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени