Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията "Прозрачност без граници" представи два инструмента за измерване прозрачността в работата на съдилищата

| обновено на 24.01.19 в 19:55
Снимка: pixabay.com

В София днес се проведе Национална кръгла маса – „Прозрачността в работата на съдилищата“ като предпоставка за повишаване на доверието в съдебната ни система. На форума, организиран от асоциацията „Прозрачност без граници“, бяха представени два инструмента – „еталон за публичност“, което е оценка за нивото на прозрачност и „карта за прозрачност на съдилищата“. 

„Целта на картата е да установим какъв тип информация предоставят всички съдилища в страната с изключение на специализираните и на военните“, обясни в интервю за предаването ни "Нещо повече" д-р Катя Христова -  преподавател в Нов Български университет и експерт от „Прозрачност без граници“, както и уточни: 
„И от гледна точка на потребностите, които имат гражданите да знаят всичко не само за делата, които пряко ги касаят, но също така и за другите теми - какви са техните права като свидетели, като жертви на престъпления, като потенциални съдебни заседатели и изобщо цялата информация, която е необходима на обществото наистина да повиши своето доверие във функционирането на съдилищата“.

Д-р Христова поясни, че за целта са били изследвани сайтовете на всички 176 съдилища, за да бъде оценена „средна стойност на общата картина - 45 пункта от 85 възможни максимални точки“, което показва „начина, по който в момента съдилищата използват интернет, за да бъдат по-прозрачни в своята дейност“. 

„Общо взето в класацията по различните типове съдилища, Върховният административен съд се представя най-добре, а от апелативните - безспорно на първо място е Апелативен съд - Бургас. От окръжните съдилища с най-голям брой точки изобщо е Окръжен съд - Благоевград, следван от този във Варна, Добрич и Шумен, а от районните съдилища специално сме отличили Районен съд - Ардино и Районен съд – Берковица“, уточни експертът. 

„Имаме и съдилища в обратната скала - те не използват потенциала, който дава интернет“, каза още преподавателят.
„По-скоро техните интернет страници са едни служебни страници за вътрешна информация, която гражданите да застъпват, но нищо по-съществено по отношение на самата връзка и гражданите“, добави д-р Христова, какво и изтъкна, че много скоро Висшият съдебен съвет ще стартира проект,  целящ унифициране на визията и функционалностите на сайтовете на съдилищата. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна