Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменено е бедственото положение в Смолянско

Усложнена остава обстановката в община Сърница

| обновено на 28.01.19 в 18:02
В неделя следобед беше отворен проходът "Рожен".
Снимка: БГНЕС

Нормализира се обстановката в Смолянска област. Бедственото положение беше отменено. Частично бедствено положение остава в сила само за района на прохода "Превала", който все още е затворен. За отварянето му са необходими допълнително хора и специализирана техника.

Смолянското село Мугла и девинските Жребово и Кестен все още са без ток.

За "Хоризонт" заместник-областният управител Адриян Петров уточни, че някои селища се захранват с електричество от агрегати и все още има населени места без ток и ако не бъде възстановено електрозахранването в близките часове, там също ще бъдат доставени агрегати. 

Усложнена остава обстановката в община Сърница, където не може да бъде открита аварията по електрическото трасе Сърница - Медени поляни. Работата там е затруднена заради труднопроходимия планински терен. Градът и околните села и тази нощ ще се захранват с ток чрез агрегати. Осигурените до този момент агрегати не могат да поемат напрежението и се самоизключват. От EVN правят опити да подсилят мощността:

"Към този момент единствено пристигна този големият агрегат, който чакахме, и в момента служители на EVN правят необходимата инсталация да направим опити да включим цяла Сърница на този агрегат. Надявам се поне тази нощ да успеят", каза кметът Неби Бозов.

"Съгласете се, че при над метър сняг само военна техника може да пробие. Горското стопанство имат верижна техника, ако успеят те да пробият пътя. Много е тежък снегът, много трудно се чисти. То не е махала, то не е населено място. Хора от село Медени поляни си гледат животните. Имат си някакви временни жилища там, но бяха предупредени изрично за предстоящите събития, да се приберат в Медени поляни, имат къщи в Медени поляни, няма достъп до тях, защото там има над един метър сняг,  само с ротор, с военна техника може да се пробие, но предполагам, че си имат животни, храна, не е чак толкова бедстващо положението при тях", заяви за БНР кметът Бозов.

По-рано областният управител на Смолян Недялко Славов съобщи, че във всички населени места в община Доспат електроснабдяването е възстановено.

"Не повече от 10 в Смолянска област са населените места без ток, главно малки села в общините Смолян и Борино. Нормализира се ситуацията и по пътищата", каза областният управител. 

Екипи на пожарната в Смолянско са се отзовали на близо 100 сигнала за отстраняване на паднали дървета, изтегляне на автомобили и оказване на помощ на хора вследствие на обилните снеговалежи и дъждове от петък до неделя. Най-много са сигналите за паднали дървета на пътното платно по направленията Смолян - Пампорово, Смолян - Превала, Пампорово - Чепеларе и покрай хотели в курортния комплекс. Специалистите са отводнявали и няколко сгради, изтеглили са много закъсали в преспите автомобили.

В събота спасителните екипи са евакуирали и две жени от жилищни сгради при свлачище в село Дебеляново, община Баните. В неделя екип на пожарната е оказал помощ при транспортиране на жена с болно дете от Стойките до Смолян. Същия ден е получен сигнал и за техническа помощ - евакуиране на двама служители от Националната астрономическа обсерватория "Рожен". Извършено е евакуиране и на двама мъже с високопроходима техника.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени