Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

До 200 лева вдигнаха заплатите в армията, информира ТРУД. Близо 28 000 униформени у нас вече се разписват за по-големи заплати. Средното увеличение от 10%, което влезе в сила от 1 януари, в зависимост от опита и званието варира в диапазона от 70 до 200 лв. Според тях принципът е справедлив – процентът е по-голям за нисшите чинове – до 15%, и по-малък за старшите и висшите офицери – до 11%. По новата методика на изчисление на заплатите, която залегна чрез поправка на военния закон, бонусът зависи от длъжността и задачите, които трябва да се изпълняват. Целта е да се намерят кандидати за войнишките специалности, за които няма желаещи – пехотинци, танкисти, механикводачи, шофьори, редници за бойни разчети и т.н. Там недостигът на войници и сержанти е най-голям и затова увеличението на парите е по-сериозно.

Търсят се 250 спешни лекари в държавата, извежда в заглавие МОНИТОР. Над 250 незаети места за лекари има в центровете за спешна помощ в страната и техните филиали. На практика те работят с наполовина по-малко медици, отколкото е необходимо. От дефицита не е пощадена и столицата. „В столицата липсват хора за 66 екипа. За град с тези мащаби те трябва да бъдат 80, но сформираме между 12 и 14“, каза говорителят на ЦСМП за София – град и област Катя Сунгарска.

32 са лекарите в центъра в Добрич, като работещите там са общо 184 човека. Те отговарят и за филиалите в Балчик, Каварна, Тервел, Шабла и Генерал Тошево. Шефът на ЦСМП във Варна д-р Мая Рашева също смята, че текучеството на кадри създава сериозни трудности. Там също назначават млади лекари всяка година, но те се задържат за кратко. В спешния център на областта работят предимно пенсионери.

България възстановява членството си в "Евротрансплант", пише СЕГА. Прекратените преди година белодробни трансплантации на българи в европейски клиники са на път да бъдат възстановени, като отново ръка ни протегна клиниката по белодробна хирургия във Виена. Тя е готова да приема до петима българи годишно за такава операция, а едновременно с това в Университетската болница на Австрия ще се обучават наши специалисти, така че най-късно в началото на 2021 г. белодробните трансплантации да се извършат и у нас. За това се договориха здравният министър Кирил Ананиев и шефът на клиниката по белодробна хирургия във Виена проф. Валтер Клепетко. България ще направи постъпки и да възстанови членството си в "Евротрансплант" - европейската агенция за обмен на органи. Трансплантациите във Виена могат да започнат веднага, след като България прецени кои българи са готови за операция.

Новата митническа система за вноса блокира и пощенските пратки, четем в СЕГА. Проблемите с новата митническа информационна система за внос от страни извън ЕС - МИСВ, продължава да създава затруднения за бизнеса и гражданите. Тя бе въведена от 7 януари и първоначално с дни блокира стотици камиони със стока на паркингите заради отказ да обработва електронно митническите декларации. На 11 януари от Агенция "Митници" увериха, че проблемът е преодолян, и стовариха вината върху търговците, които не са се научили да работят с новия модул и не знаели как да попълват електронните декларации. Сега става ясно, че вече трета седмица хората не могат да получат пратките си от "Български пощи". Служителите на пощенските гишета обясняват, че не са обучени да работят с новата система, а тези, които вече са започнали да се учат, твърдят, че тя непрекъснато дава грешки. В резултат на което бюрата им са отрупани с хартиени необработени декларации

Фалшиви профили на писатели, „подсказващи“ кой от тях ще се падне на тазгодишния зрелостен изпит по български език и литература, заляха Фейсбук групата „Матура 2019“, съобщава МОНИТОР. Христо Ботев, Гео Милев, Димчо Дебелянов, Атанас Далчев са част от авторите, които съчиняват оригинални постове с помощта на произведенията си и убеждават учениците, че именно те ще им се паднат на изпита на 21 май. Откакто през 2015-а в нощта преди матурата Пейо Яворов пита дали всички са го научили добре, а на следващия ден зрелостниците умуваха над негово произведение, подобни постове заливат социалните мрежи. И таз година Яворов е от най-активните автори, настоявайки, че именно той ще бъде изтеглен.

Тази година фалшивите профили са стартирали и образователна рубрика. Освен че пишат част от произведенията си в статусите, „авторите“ качват и подробни анализи на част от произведенията си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна