Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Медицината вече е изпреварила правото по брой на обучаващи се студенти, съобщи просветният министър Красимир Вълчев във Варна, съобщава СЕГА.  Данните от най-новото издание на рейтинговата система показват устойчив ръст в броя на студентите по медицина у нас. Ако през 2013 г. кандидат-медиците са били 6004 души, а през 2016 г. - 8798, то през 2018 г. вече броят им скача до 10 885 души. За сметка на това следващите право намаляват постепенно от 11 475 през 2013 г., на 10 605 през 2016 г. до 9954-ма през 2018 г., т.е. за първи път от години кандидат-медиците са повече от кандидат-юристите. Така медицината се нарежда на 4-то място по брой студенти след икономика, администрация и управление и педагогика, а правото остава на пето място. Промяната в интересите на младежите е закономерна на фона на отличната реализация на завършилите медицина. Голяма част от тях заминават да работят за по-високи заплати в чужбина.

Жените взимат средно със 130 лв. по-ниска пенсия от мъжете. Средно по 410 лв. са парите за старини, които получават мъжете, докато при жените сумата е 279,11 лв., показва онлайн справка в Националния осигурителен институт, цитирана от МОНИТОР. Така разликата между силния и нежния пол вече е 130 лв., като от септември 2018 г. до януари тази година тя се е задълбочила с 29 лв. Най-малко получават пенсионерките в Кърджали – средно по 230 лв. на месец, а най-много в София – по 345 лв. Причината за разликата в парите за старини между мъжете и жените се дължи на по-високите заплати, които взима силният пол, както и по-късната възраст, на която се пенсионират.

Сериозно напрежение сред учителската гилдия предизвиква обещаното от 1 януари увеличение на учителските заплати с 20%. На много места учители се оплакват, че още не са получили очаквания скок, други пък изразяват съмнения, че изобщо ще вземат договорената добавка от 20 на сто към възнагражденията си, показва проверка на СЕГА сред учители и директори по горещата за преподавателите тема. "Някак изведнъж прословутите 20% на учителските заплати се оказаха едва 10", оплаква се в Туитър учителка с псевдоним Sunshine witch. Друга споделя, че все още няма яснота кога изобщо ще получи увеличението си. Трета прогнозира, че както и други пъти, и този път това ще се случи чак през март. Новият закон за движение по пътищата качва по принуда младите шофьори на стари коли.

Изискването начинаещите водачи да управляват само автомобили с мощност до 50 kW, равняващи се на 67 конски сили, в първите шест месеца след взимането на книжка ги задължава да натрупат опит зад волана на отдавна спрени от производство модели. На пръстите на едната ръка се броят колите, които младите шофьори могат да си купят от магазина, преди да изтече 6-месечната им “карантина”, показа проверка на ТРУД. Към днешна дата вносителите на нови автомобили в България предлагат в своите официални сайтове само пет превозни средства с мощност под 50 kW или 67 к.с. Това са техническите “близнаци” Volkswagen Up, Skoda Citigo и Seat Mii в базовия им вариант с трицилиндров 1000-кубиков бензинов мотор с ресурс от 44 kW (60 к.с.) и с цена от 19 000 лева нагоре.

До 3 хил. лева глоба грозят шофьорите, които карат разбити коли или камиони по пътищата у нас. Това предвижда новият проект на Закона за движение по пътищата, който беше разделен на три части и качен за обществено обсъждане, информира МОНИТОР. В една от точките е записано, че „опасните технически неизправности“ ще се санкционират с 1500 лева. В този член, поставен под номер 219, влизат и камионите и автобусите, които не са укрепили товара си. Санкции ще има и за притежателите на леки автомобили, които имат неизправни спирачни и кормилни системи. Там е предвидена същата глоба. С максимален размер на санкцията ще се наказват и водачите на превозни средства, които „имат въздействие върху околната среда, или могат да породят риск за други участници в движението по пътищата“, се казва още в закона.

Усещането за корупция сред страните в ЕС е най-високо в България, а най-ниско – в Дания. Изводът се съдържа в доклад на организацията „Трансперънси интернешънъл“, който ще бъде представен днес в Брюксел, пише ТРУД. От общо 180 държави по света, обхванати в проучването, нашата страна заема 77-о място с резултат от 42 точки. Дания, която има най-добри показатели в ЕС и в света, получава 88 точки, а Сомалия е в дъното на класацията с 10 точки и заема 180-о място. Средният резултат за ЕС е 66 точки. За България в документа се отчита, че за последната година е отстъпила с една точка, а с близък резултат са Гърция с 45 точки (годишен спад с 3 точки) и Унгария с 46 точки (спад с 8 точки за последните пет години). Унгария и Малта бележат най-голямото отстъпление в последните години, се допълва в доклада.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна