Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Подобрение на стопанската конюнктура в България в началото на годината

През януари стопанската конюнктура в нашата страна се подобри резултат на по-благоприятен бизнес климат в промишлеността, строителството и в сектора на услугите, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата в нашата страна нарасна през януари с 1,9 пункта, компенсирайки изцяло понижението с 0,5 пункта в края на 2018-а година. Това представлява първи по-солиден подем на стопанска конюнктура в нашата страна от миналия май, когато съответният показател достигна най-висок връх от края на 2008 година.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нарасна с цели 4,1 пункта след спад с 2,7 пункта през декември.  Подобрението е в резултат на по-оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Анкетата на НСИ също така отчита подобрение и на прогнозите на мениджърите относно износа и производствената активност през следващите три месеца.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в промишлеността, някои мениджъри в сектора очакват тяхно известно увеличение, макар че преобладаващата част от анкетираните предвиждат цените на останат без промяна през следващите три месеца.

                                                                                            Графика на индекса за бизнес климата

Снимка

През януари 2019 година показателят "бизнес климат в строителството" се повишава с 1,2 пункта след негова стабилизация месец по-рано в резултат на по-благоприятни очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - или за 5,6 месеца спрямо 5,3 месеца през октомври 2018-а година.

През следващите шест месеца стопанските ръководители очакват и увеличение на новите строителни поръчки, което според тях ще доведе и до активизиране на дейността в краткосрочен план.

И през настоящия месец несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила остават най-сериозните пречки за дейността на строителните предприятия.

По отношение на продажните цени в строителството, очакванията на мениджърите в сектора са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" обаче се понижава през януари с 1,7 пункта след скок с 3,2 пункта месец по-рано главно в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия. По-резервирани са и мненията им относно обема на продажбите и на поръчките към доставчици както на вътрешния, така и на външния пазар през следващите три месеца.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, остава конкуренцията в бранша, следвана от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в отрасъла, търговците на дребно не предвиждат промяна през следващите три месеца.

В същото време съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 1,2 пункта в резултат най-вече на подобрените очакванията на мениджърите за бизнес развитието на техните предприятия през следващите шест месеца. По-оптимистични са и прогнозите им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца.

И тук конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда остават като основни пречки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сферата на услугите, отчита НСИ.

Относно продажните цени, очакванията на по-голяма част от мениджърите в сектора на услугите са те да останат без промяна в рамките на следващите три месеца.

Като цяло проучването на НСИ продължава да отчита стабилно представяне на общия бизнес климат в страната за началото на новата година, като той продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна