Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на Apple с 5,5% въпреки спадащите приходи и по-слабите финансови перспективи

Акциите на Apple Inc. поскъпнаха с 5,5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт във вторник късно вечерта, въпреки че технологичният гигант представи не много добър финансов отчет за последното тримесечие и прогнозира по-слаби приходи през първите три месеца на настоящата година.

Инвеститорите обаче реагираха позитивно, след като печалбата на производителя на iPhone през последното тримесечие на 2018-а година нарасна със 7% на годишна база, достигайки рекордните $4,18 за една акция - малко над осреднената прогноза за печалба от $4,17 долара. Приходите на компанията пък се свиха с 5% до 84,3 млрд. долара, но след като по-рано този месец от Apple предупредиха инвеститорите, че приходите ще бъдат около 84 млрд. долара.

Беше отчетно обаче рязко понижение с 15% на приходите от продажби на iPhone-и до 52 млрд. долара от 61,1 млрд. долара през последното тримесечие на 2017-а година, докато очакванията на Уолстрийт бяха за продажби на смартфоните на компанията в размер на 52,8 млрд. долара. В същото време Apple отчете повишение на приходите от представяните от компанията услуги с цели 19% на годишна база до 10,9 млрд. долара при очаквания за 10,8 млрд. долара. Приходите от продажбите на Apple в Китай пък се свиха рязко до едва 13,1 млрд. долара от 17,9 млрд. долара година по-рано.

Технологичният гигант представи и по-ниски от очакваното прогнози за приходите през първите три месеца на настоящата година. Компанията вече разчита на приходи между 55 млрд. и 59 млрд. долара, което е в долния край на последните осреднени прогнози на Уолстрийт за приходи от 58,9 млрд. долара и далеч под 64-те млрд. долара, очаквани от анализаторите само преди месец (в края на декември).

Подкрепа за поскъпването на акциите на Apple с над 5% (въпреки смесения финансов отчет) даде и изразеният от шефа на компанията Тим Кук оптимизъм относно продължаващите търговски преговори между САЩ и Китай. "Разбира се, че вие не знаете как ще продължат преговорите, но бих искал също така да посоча, че изглежда витае малко повече оптимизъм във въздуха през януари, или поне аз така го чувствам. Окуражен съм от коментарите, които идват от двете преговарящи страни”, заяви Тим Кук пред телевизия CNBC.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени