Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад художник от Перу прави портрети на роми във великотърновско село

Негов колега от Норвегия организира ежегодна арт резиденция в друго село в региона

Тим Бригнал и Ларс Нордби
Снимка: Здравка Маслянкова

За твореца светът е едно голямо село и няма значение в кой негов край си, когато въображението, талантът и вдъхновението са преди всичко. Двама млади художници - от Норвегия и Перу, са избрали да живеят и творят в две малки села във Великотърновско.

27-годишният перуанец Тим Бригнал е типичен гражданин на света. Родителите му са британци, той е роден в Перу, семейството му днес живее в Чили. Учил е скулптура в Лондонския университет по изкуствата, творил е в Холандия и Норвегия.

От година и половина Бригнал е избрал да се установи в малкото великотърновско село Водолей. Признава, че е знаел поне едно за България - къде се намира на картата, преди да дойде да живее тук, поканен от негов приятел:

„Имах приятел, който живееше тук преди мен. Той имаше студио за музика. Покани ме да дойда тук да живее да си направя студио за рисуване. Не зная защо Водолей… Защото търсих къща за студиото и намерих нещо там.“

Тим БригналМладият перуанец харесва Водолей, защото селото е красиво и благоустроено, а хората са дружелюбни към него. Тим Бригнал рисува портрети на ромите, с които се е сприятелил във Водолей:

„Във Водолей има много, там е село с много цигани и аз искам да им правя портрети, защото няма много портрети на тези хора. Та са ми приятели. Учат ме как да си отглеждам зеленчуци, как да направя всичко. Те не говорят английски и затова аз уча малко български.“

Типично по съседски, перуанецът си говори с новите си приятели във Водолей за обичайните неща от ежедневието: „За семейството, за времето, за всичко си говорим.“

Не знае колко време ще остане във Водолей. „Имам къща, ателие и ако не се налага да отида в друга страна, ще бъда тук, защото има много красива планина, много приятни хора, много е хубаво тук. Има слънце през лятото, сняг през зимата – това е хубаво.“

Портретите на новите приятели от Водолей на перуанеца Тим Бригнал са изложени в най-новата галерия във Велико Търново. Тя е на норвежеца Ларс Нордби. 30-годишният творец в областта на съвременното изкуство и арт инсталациите от две години живее в павликенското село Вишовград. Заселва се в него само година след като завършва Академията по изкуствата в Осло.

„Организирам резиденция за артисти от цял свят във Вишовград всяко лято. След края на техния престой организирам изложба. Баща ми започна целия проект във Вишовград преди 12 години. Имахме трагедия в семейството и той трябваше да се върне обратно в Норвегия и мястото беше изоставено за около 6 години“, разказа Нордби.

Ларс НордбиОт март до август миналата година в резиденцията на Ларс Нордби са гостували артисти от Германия, Дания и Алжир.Младият норвежец не се е захванал да учи български, но си има любима дума - „споко“. Продължава обаче да се учи да усеща и разбира България.

„Много пъти се чудя защо съм тук и дали не трябва да се прибера вкъщи, но също така често се срещам с артисти и ходя на места, които предлагат нещо абсолютно различно от това, с което съм свикнал досега“, споделя колебанията си норвежецът.

„Във Вишовград ме дразни, че има много хора, които разпространяват слухове и клюки за мен. Също хората крадат разни неща от къщата ми. Има престъпления, има много расизъм. Казвам честно – това са нещата, които ме дразнят.“

Ларс Нордби има и сетива за добрите неща във Вишовград: „Харесва ми, че Вишовград е много приятна среда за артисти. Да живеят, да намерят удобно, приятно място. Аз съм роден в голям град, така че ми е хубаво от време на време да идвам в Търново, да имам връзка с града.“ 

В бащината си къща във Вишовград Ларс Нордби работи по най-новите си проекти, чиято реализация предстои в Осло, Венеция и Чикаго. Подготвя и тазгодишното издание на своята арт резиденция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна