Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти коментират "събуждането" на активите от масовата приватизация

Снимка: БГНЕС

За "събуждането" на активите, придобити по време на масовата приватизация, се говори много преди публикуването на концепцията на Министерството на финансите. Своите активи можете да проверите в Централния депозитар, но ви трябва персоналния идентификационен код, който се издава безплатно от НАП.
Активите от приватизацията са с обща номинална стойност около два милиарда лева, заяви за "Хоризонт" Иван Стойков от портала "Моите пари", който първи подхвана кампания за "събуждането" на тези "заспали" в годините активи.

„Само че никой на борсата не търгува по номинал. Акцията си има пазарна стойност и номиналът може да е 1 лев, ама цената може да е 10 стотинки, а може и 10 лв. Трябва, както е записано и в концепцията, да се оценят тези акции, които по-номинал са 2 милиарда лева, колко са по пазарна стойност. Може да се окаже много, много по-различна тази сума“.

Притежателите на масовата приватизация да бъдат персонално уведомявани от държавата какви са активите им, описани в Централния депозитар. За това призова Камен Колчев - главен изпълнителен директор на един от големите финансови холдинги.

Колчев подкрепя идеята, ако притежателите на книжа от масовата приватизация не желаят да се разпоредят с тях в определен период от време, всички активи да бъдат окрупнени в един общ специален фонд.

За разлика от записаното в концепцията на финансовото министерство, експертът Колчев предлага специалният фонд да бъде безсрочен и 3 години след създаването му всеки да има право на обратно изкупуване на своите книжа. "Няма да сме първите, които го измислят, румънците го направиха 2005 година. Това дружество, което те създадоха тогава продължава да е най-голямото и най-търгувано дружество на румънската борса", посочи Калчев.

Този фонд трябва да се управлява от чуждестранна компания, категоричен е той:

"Има необходимият кредит на доверие и необходимата имунизация от политическо влияние".

Преди да се стигне до окрупняването на акциите обаче, всеки трябва да направи информиран избор. Освен това личната собственост трябва да остане неприкосновена, категоричен е Колчев.

За концепцията накратко - в срок от една година, след като бъде одобрена, всеки ще може да се разпореди със своите акции. Ако не го направи, те ще бъдат окрупнени в един общ специален фонд, обясни Камен Колчев - главен изпълнителен директор на един от големите финансови холдинги:

„Той може активно да събира дивидентите на хората, които ще им се трупат по партидите и няма да се губят по давност след три години, както се случва сега. Може да се взема участие в общо събрание, за да се защитават интересите на тези дребни акционери. Аз съм привърженик на идеята, с уговорката че това трябва да бъде обвързано с неприкосновеността на правата на собственост“.

Преди да се стигне до окрупняването им във фонд, трябва да има много сериозна информационна кампания, в която не просто всеки да може да провери какви книжа притежава, но и всеки собственик или наследник да бъде персонално уведомен какви книжа притежава.  

Според Иван Стойков книжата на повечето хора наистина "спят", но и много хора не искат да се разпореждат с тях заради ниските им цени и липсата на икономически ефект от каквито и да е действия с тях.

Според финансовото министерство фондът трябва да съществува 5 години, а след това спечеленото от акциите, които никой не потърси, да отидат в Сребърния фонд. Според Камен Колчев фондът трябва да работи безсрочно. Той посочи румънския модел като успешен – там фондът е най-ликвидното дружество на борсата. Фонд мениджърът трябва да е чуждестранна компания, категоричен е Калчев, според когото в него могат да влязат и средствата от касовата приватизация.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени